Εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ στο Verde.tec Forum 2024

Εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ στο Verde.tec Forum 2024
Τρίτη, 26/03/2024 - 13:11

Σάββατο 30 Μαρτίου από τη 13.30 έως 15:30, στο MEC Παιανίας

ΗΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας)συμμετέχει στο Verde.tec Forum 2024 στο πλαίσιο της 6ης διεθνούς έκθεσης Verde.tec / Τεχνολογίες Περιβάλλοντος, διοργανώνοντας την εκδήλωση:

«Δασοπροστασία, πυρανίχνευση, εθελοντισμός και Αιολικά Πάρκα»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τοΣάββατο,30 Μαρτίουστις13:30 – 15:30στην αίθουσαWorkshop1του εκθεσιακού κέντρου MEC στην Παιανία.

Θεματολογία:

Πώς μπορούν τα αιολικά πάρκα και οι υποδομές που δημιουργούν, να αξιοποιηθούν ακόμα περισσότερο για την έγκαιρη πυρανίχνευση και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών; Πώς εντάσσονται στο πλαίσιο της δασικής πολιτικής και πώς υπηρετούν την ανάγκη για ενεργητική διαχείριση και προληπτική προστασία του δάσους και γενικά της υπαίθρου; Τι μπορούν να προσφέρουν στην επιτήρηση και το συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, στην υποστήριξη των πόρων κατάσβεσης και στην προσβασιμότητα; Πώς συνδυάζονται με τις νέες τεχνολογίες για την πυρανίχνευση και την άμεση επέμβαση; Ποια είναι η έως τώρα εμπειρία;

Αυτά είναι μερικά από τα θέματα της συζήτησης που οργανώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, εκπροσώπων και στελεχών της Πολιτείας, του Πυροσβεστικού Σώματος και εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης.

Είναι γνωστό ότι τα αιολικά πάρκα συμβάλλουν στην ανάσχεση της κλιματικής κρίσης που είναι βασική απειλή για το δασικό περιβάλλον. Επιπλέον, οι δρόμοι που δημιουργούν, βελτιώνουν και συντηρούν έχουν ήδη αξιοποιηθεί, όταν χρειάστηκε, από τις δημόσιες δυνάμεις αντιμετώπισης πυρκαγιών. Τέλος, τα αιολικά πάρκα εκτελούν αντισταθμιστικά δασοτεχνικά έργα και αναδασώσεις σε περιοχές που υποδεικνύονται από τη δασική υπηρεσία σύμφωνα με τις ανάγκες της, συμβάλλοντος και με αυτό τον τρόπο στην προστασία και τη βελτίωση του τοπικού δασικού περιβάλλοντος.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι τα προωθήσει τη συζήτηση του πώς αυτά τα οφέλη μπορούν να μεγιστοποιηθούν και να εμπλουτιστούν.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και θα συνομιλήσουν:

  • Ο κ.Γιώργος Βασιλόπουλος, Διευθυντής του γραφείου του Γενικού Γραμματέα Δασών ΥΠΕΝ κ. Στάθη Σταθόπουλου θα μιλήσει για τη δασική πολιτική και υπό ποιες προϋποθέσεις και τρόπους μπορούν τα αιολικά πάρκα να την υπηρετήσουν.
  • Ο κ.Αντώνης Κούκουζας, Πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΠΑΥΠΣ), Επιπυραγός, Νομικός, θα μιλήσει για τη συμβολή των αιολικών πάρκων στο έργο που καλείται να εκπληρώσει το Πυροσβεστικό Σώμα.
  • Ο κ.Γιώργος Δελαπόρτας, Γενικός Διευθυντής PROBOTEK, θα αναφερθεί στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την πυρανίσχνευση και τη δασοπυρόσβεση και την ένταξή τους στις υποδομές των αιολικών πάρκων.
  • Στέλεχος Συλλόγου Εθελοντών Δασοπροστασίας (tba)

Τη συζήτηση θα συντονίζει η δημοσιογράφοςΤασούλα Παπανικολάου.

Την εκδήλωση θα κλείσει με σύνοψη και συμπεράσματα ο κ.Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.