Αλ. Σδούκου για υπεράκτια αιολικά: Η χώρα μας στοχεύει στην εγκατάσταση 1,9 GW ως το 2030

Αλ. Σδούκου για υπεράκτια αιολικά: Η χώρα μας στοχεύει στην εγκατάσταση 1,9 GW ως το 2030
Πέμπτη, 21/03/2024 - 14:24

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχε χθες στο Μπιλμπάο στην ετήσια εκδήλωση της Eυρωπαϊκής Ένωσης αιολικής ενέργειας (WindEurope), όπου μαζί με ομολόγους της και την ηγεσία του κλάδου συζήτησαν για το μέλλον της αιολικής ενέργειας.

«Ο άνεμος είναι το 19% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ευρώπη και ο στόχος μας είναι το 35% έως το 2030. Αυτό σημαίνει σχεδόν διπλασιασμό της χωρητικότητας αιολικής ενέργειας τα επόμενα 6 χρόνια», δήλωσε η κ. Σδούκου.

Η υφυπουργός ΠΕΝ στην τοποθέτησή της τόνισε το ρόλο που έχουν τα αιολικά ως στυλοβάτης του σύγχρονου ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης, καθώς αποτελούν μια από τις πιο ώριμες πράσινες τεχνολογίες.

Πιο συγκεκριμένα σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: «Η Ελλάδα πρόκειται να εκμεταλλευτεί στο εξής ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες του ανέμου μέσω της ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών. Η χώρα μας στοχεύει στην εγκατάσταση 1,9 GW ως το 2030 ώστε να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα στη συγκεκριμένη υποσχόμενη τεχνολογία.

Καθώς προαπαιτούμενο για την εξέλιξη του κλάδου είναι η τεχνολογική πρόοδος, είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τις νεότερες εφαρμογές που αναπτύσσονται στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Η επιτυχία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας διαχρονικά στο να παράγει τα δικά της αιολικά συστήματα, πρέπει να διατηρηθεί και να αποτελέσει παράδειγμα για την Ελλάδα στην προσπάθειά της να ξεκλειδώσει υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία. Μπορούμε μέσω των υπεράκτιων αιολικών να αξιοποιήσουμε τα ναυπηγεία, τα λιμάνια και τις βιομηχανίες μας και να πρωταγωνιστήσουμε στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».