Αυτά είναι τα αιολικά που μεταβίβασε η Intrakat στη ΔΕH Ανανεώσιμες

Αυτά είναι τα αιολικά που μεταβίβασε η Intrakat στη ΔΕH Ανανεώσιμες
Πέμπτη, 21/12/2023 - 06:20

Στις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της Intrakat για το 2023 τα assets που πέρασαν στη ΔΕΗ αποτυπώνονται με αξίες κτήσεις περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Αιφνιδίασε την αγορά η ανακοίνωση πως η ΔΕH Ανανεώσιμες ήλθε σε συμφωνία με την Intrakat για την απόκτηση έξι αιολικών πάρκων εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 165 MW. Ο αιφνιδιασμός έγκειται στο ότι μέχρι και το Σεπτέμβριο η Intrakat ανακοίνωνε πως είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των έργων αυτών. Ξαφνικά όμως τα assets μεταβιβάσθηκαν στην ΔΕH Ανανεώσιμες, στα πλαίσια του ευρύτερου deal που συνομολόγησαν οι δύο πλευρές.

Για την ακρίβεια στη ΔΕH Ανανεώσιμες περνούν οι εταιρείες ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ-RENINVEST ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, RENEX ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΡΤΑΣ ΜΑΕ, ΚΑΣΤΡΙ ΕΥΒΟΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΑΛΠΕΝΕΡ ΜΑΕ, GREEK WINDPOWER MAE και CLAMWIND POWER ΜΑΕ (κάποιες εκ των εταιρειών αυτών είχαν προ μηνών μεταβιβασθεί στην ΙΝΚΑΤ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ).

Στις εν λόγω εταιρείες ανήκουν το αιολικό πάρκο «Φραγκάκι Άνδρου» ισχύος 15 MW , το αιολικό πάρκο ισχύος 5 MW στη θέση Καστρί Ευβοίας, το αιολικό πάρκο «Κάρκαρος» ισχύος 36MW, ·το αιολικό πάρκο «Ζυγουρολίβαδο» ισχύος 42MW , το αιολικό Πάρκο «Tιμένιο» ισχύος 32MW και το αιολικό πάρκο ισχύος 35 MW στη θέση Κακοδιαβατο στην Ήπειρο.

Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση των Κάρκαρος», «Ζυγουρολίβαδο» και «Tιμένιο» η Intrakat είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις συνεργαζόμενες τράπεζες για τη λήψη ομολογιακού δανείου ύψους ποσού 120 εκατ. ευρώ. Αυτός τελικά ο δανεισμός δεν θα γίνει.

Στις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της Intrakat για το 2023 τα assets που πέρασαν στη ΔΕΗ αποτυπώνονται με αξίες κτήσεις περίπου 40 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:

-Το ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ-RENINVEST έχει αξία κτήσης 4,8 εκατ. ευρώ.

-Η RENEX ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΡΤΑΣ αξία κτήσης 1,54 εκατ. ευρώ.

-Το ΚΑΣΤΡΙ ΕΥΒΟΙΑΣ αξία κτήσης 3,6 εκατ. ευρώ.

-Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΛΠΕΝΕΡ αξία κτήσης 6,1 εκατ. ευρώ.

-H ΙΝΚΑΤ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αξία κτήσης 23,87 εκατ. ευρώ.

Για τα επιμέρους μεγέθη της συναλλαγής της Intrakat με τη ΔΕH Ανανεώσιμες θα γίνουμε πιο σοφοί το Μάρτιο, όταν και θα ανακοινωθούν οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις των δύο εταιρειών.