Τα παράγωγα επιτοκίων της Motor Oil Renewable Energy

Τα παράγωγα επιτοκίων της Motor Oil Renewable Energy
Τετάρτη, 01/11/2023 - 06:55

Η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ και η συνακόλουθη αύξηση όλων των διατραπεζικών επιτοκίων επιφέρουν προσθετό κόστος για πολλές εταιρείες του κλάδου της ενέργειας που διαχειρίζονται το ρίσκο μέσω παράγωγα επιτοκίων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Motor Oil Renewable Energy (MORE), η οποία έχει συνομολογήσει συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων μέσω παραγώγων με στόχο τη διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου και τον περιορισμό της μεταβλητότητας των εξόδων από τόκους στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων.

Τα παράγωγα επιτοκίων που χρησιμοποιεί η Motor Oil Renewable Energy για την αντιστάθμιση του χρέους κυμαινόμενου επιτοκίου αφορούν συμβόλαια ανταλλαγής επιτοκίου με μηδενικό κατώτατο όριο κυμαινόμενου επιτοκίου, βάσει των οποίων η MORE συμφωνεί να ανταλλάξει τη διαφορά μεταξύ των ποσών σταθερού και κυμαινόμενου επιτοκίου που υπολογίζονται στις συμφωνημένες ονομαστικές αξίες.

Τα συγκεκριμένα συμβόλαια επιτρέπουν στην Motor Oil Renewable Energy να περιορίσει τη μεταβλητότητα των ταμιακών ροών που απορρέουν από τις πληρωμές κυμαινόμενων τόκων των εκδοθέντων μεταβλητών χρεών έναντι δυσμενών κινήσεων στα επιτόκια αναφοράς.

Το 2022 η Motor Oil Renewable Energy συνομολόγησε δύο συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίων με ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου 2022 για τη διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου που σχετίζεται με δύο ομολογιακά δάνεια για την Anemos Holdings.

Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 200 μονάδες βάσης μέσα στο διάστημα που μεσολάβησε οδηγεί σε μείωση κερδών την Motor Oil Renewable Energy, λόγω των ρητρών των εν λόγω παραγωγών.

Η Motor Oil Renewable Energy έχει υπολογίσει πως εάν τα υφιστάμενα επιτόκια ήταν 50 μονάδες βάσης υψηλότερα, κρατώντας σταθερές τις υπόλοιπες μεταβλητές, το κέρδος του Ομίλου για τη χρήση που έληξε 31/12/2022, θα μειωνόταν κατά περίπου 224 χιλιάδες ευρώ!