Ετοιμάζει μονάδα βιοαερίου η ΜΕΒΓΑΛ

Ετοιμάζει μονάδα βιοαερίου η ΜΕΒΓΑΛ
Παρασκευή, 13/10/2023 - 07:09

Οι Ελληνικές βιομηχανίες η μια μετά την άλλη αυξάνουν τις πράσινες επενδύσεις.

Δυο σημαντικές επενδύσεις σχεδιάζει η ΜΕΒΓΑΛ, στο πλαίσιο της ενεργειακής εξοικονόμησης. Οι επενδύσεις αφορούν σε εικονική αυτοπαραγωγή με φωτοβολταϊκά συστήματα, 5 MW, και θα πωλείται η πλεονάζουσα ενέργεια (Virtual Net Billing) ενώ προχωράει και η κατασκευή μονάδας παραγωγής βιοαερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, 1 MW, από τα απόβλητα της βιομηχανίας.

Η ΜΕΒΓΑΛ εστιάζει επιπλέον στην πράσινη ενέργεια, προσπαθώντας να στραφεί στη χρήση φωτοβολταϊκών αλλά και σε πρακτικές κυκλικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία σύναψε ήδη συμβόλαιο αγοράς ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό (Virtual Power Purchase Agreement, VPPA). Η προαναφερθείσα ηλεκτρική ενέργεια από τον φωτοβολταϊκό σταθμό κάλυψε το 8,3% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε το 2022 από όλη την εταιρεία, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε μιλώντας με δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Χατζάκος.

Ταυτόχρονα, η γαλακτοβιομηχανία δρα στο πεδίο της μείωση κατανάλωσης ενέργειας και με άλλες στοχευμένες ενέργειες όπως π.χ. την ολική αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με λαμπτήρες εξοικονόμηση ενέργειας (LED).

ΒΙΟΑΕΡΙΟ-ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Το βιοαέριο πρόκειται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της Ευρώπης για την ενεργειακή ασφάλεια και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ως μέρος ενός μακροπρόθεσμου και ισορροπημένου μείγματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εξάλλου, τα οφέλη του υπερβαίνουν κατά πολύ τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου και αναγνωρίζεται ως βασικός πυλώνας της κυκλικής οικονομίας.

Η ευρωπαϊκή αγορά βιομεθανίου δηλώνει έτοιμη για ουσιαστική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια ενώ η χώρα μας στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα-ΕΣΕΚ, έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για το βιομεθάνιο έως το 2030. Οι εξελίξεις για τα ανανεώσιμα αέρια αναμένονται καταιγιστικές ενώ, ήδη, πλήθος επιστημονικών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών φιλοδοξούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου-HABIO, διοργανώνει στην Αθήνα την ημερίδα με τίτλο "ΒΙΟΑΕΡΙΟ-ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Μεταρρύθμιση του Γεωργικού και Ενεργειακού Τομέα στην Ελλάδα" με σκοπό να παρουσιάσει όλες τις εξελίξεις στον κλάδο και να αναδείξει την καθοριστική συμβολή του βιοαερίου στην ενέργεια, τη γεωργία και το περιβάλλον.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο Βιομεθάνιο που ως παράγωγο του Βιοαερίου είναι το πλέον ανταγωνιστικό και άμεσα διαθέσιμο ανανεώσιμο καύσιμο. Ταυτόχρονα, η χρήση του υγρού χωνεμένου υπολείμματος ως εδαφοβελτιωτικό αλλά και η παραγωγή υψηλής ποιότητας λιπασμάτων βιολογικής προέλευσης μέσα από την αναβάθμιση του υγρού χωνεμένου υπολείμματος είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη την αειφορία και την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023, 13:30 στο αμφιθέατρο Deloitte, Φραγκοκκλησιάς 3Α στο Μαρούσι και οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν και την πρότυπη μονάδα παραγωγής βιοαερίου Μέγα Έκο, στα Μέγαρα, η οποία εφαρμόζει καινοτόμες τεχνολογίες στην επεξεργασία και αξιοποίηση του υγρού χωνεμένου υπολείμματος για την παραγωγή λιπασμάτων.