Οικονομικό Αδιέξοδο για τις Μονάδες Βιοαερίου – Περιβαλλοντικός κίνδυνος από χιλιάδες τόνους οργανικών αποβλήτων

Οικονομικό Αδιέξοδο για τις Μονάδες Βιοαερίου – Περιβαλλοντικός κίνδυνος από χιλιάδες τόνους οργανικών αποβλήτων
Τετάρτη, 07/05/2025 - 08:30

Σε καθεστώς ασφυξίας έχουν περιέλθει οι μονάδες βιοαερίου της χώρας, καθώς συνεχίζονται –παρά τις αντίθετες προβλέψεις– οι περικοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα και την αντίστοιχη διακοπή τροφοδοσίας τους με απόβλητα.

Σε σχετική ανακοίνωση του συνδέσμου, υπογραμμίζεται:

Τονίζουμε ότι πρόκειται για σοβαρό πλήγμα σε έναν κρίσιμο περιβαλλοντικό και ενεργειακό κλάδο, και εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για την παραβίαση δεσμεύσεων που προβλέπουν την εξαίρεση των μονάδων μας από το καθεστώς περικοπών.

Παρά το γεγονός ότι στην εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας για το «Πλαίσιο των περικοπών στις ΑΠΕ» αναγνωρίστηκε ότι στις μονάδες βιοαερίου υφίστανται αντικειμενικά σημαντικές δυσκολίες στην επιβολή περικοπών, τον τελευταίο μήνα οι μονάδες μας υπολειτουργούν έχοντας χάσει πάνω από το 25% της παραγωγής τους.

Τονίζουμε ότι οι συνεχείς περικοπές στη λειτουργία μας:

  • Υπονομεύουν τη διαχείριση οργανικών αποβλήτων στην Ελλάδα. Η αναγκαστική μείωση της παραγωγής διαταράσσει σοβαρά την παραλαβή και διαχείριση των αποβλήτων, καθώς οι μονάδες μας αναγκάζονται να περιορίζουν τις εισροές πρώτων υλών. Υπολογίζεται ότι για κάθε ώρα διακοπής λειτουργίας, 900 τόνοι αποβλήτων από κτηνοτροφικές μονάδες και βιομηχανίες παραμένουν αναξιοποίητοι.
  • Επιβαρύνουν το περιβάλλον,καθώς οι μονάδες αναγκάζονται να προβαίνουν σε εκτόνωση ή καύση βιοαερίου, το οποίο έχει παραχθεί με σημαντικό λειτουργικό κόστος (μεταφορές, πρώτες ύλες, ενέργεια, προσωπικό), κάτι που απαγορεύεται από τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις (ΑΕΠΟ).
  • Αντιστρατεύονται τη βασική φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης αποβλήτωνκαι αντιβαίνουν στους όρους των περιβαλλοντικών αδειών, προκαλώντας περιβαλλοντική υποβάθμιση.
  • Αυξάνουν το λειτουργικό κόστος,καθώς απαιτούν έκτακτη εργασία εκτός ωραρίου και επιπλέον διαχείριση.
  • Επηρεάζουν τη σταθερότητα της διεργασίας αναερόβιας χώνευσης,προκαλώντας απώλειες παραγωγής και εκτός ωρών περικοπής.
  • Έχουν ήδη προκαλέσει τεχνικές βλάβες σε κρίσιμο εξοπλισμό(CHP, αυτοματισμοί, συστήματα ελέγχου), λόγω των συνεχών εκκινήσεων και διακοπών.

Οι συνέπειες αυτές ανατρέπουν την οικονομική βιωσιμότητα των επενδύσεών μας, σε έναν τομέα που έχει στηρίξει με συνέπεια την ενεργειακή μετάβαση και την κυκλική οικονομία.

Ένας κλάδος με στρατηγικό ρόλο
Οι μονάδες μας διαχειρίζονται πάνω από 4.000.000 κυβικά μέτρα οργανικών αποβλήτων ετησίως, αποτρέποντας την απόρριψή τους σε ρέματα, χωματερές ή στη θάλασσα. Παράλληλα, η συνολική ισχύς τους (130 MW) θεωρείται ασήμαντη για την ευστάθεια του δικτύου, λόγω της διασποράς και της σταθερής παραγωγής τους.

Η πολιτική περικοπών που εφαρμόζεται παραβιάζει όχι μόνο τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, αλλά αντιστρατεύεται ευθέως τη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης, για την οποία οι μονάδες βιοαερίου αποτελούν βασικό πυλώνα.

Ζητάμε:

  1. Την πλήρη θεσμική εξαίρεση των μονάδων βιοαερίου από τις περικοπές παραγωγής.
  2. Τη δημιουργία ξεχωριστής κατηγορίας παραγωγής για το βιοαέριο, με δικό της ρυθμιστικό καθεστώς.

Μήνυμα συνεργασίας – Όχι εξίσωση με άλλες τεχνολογίες
Διατηρούμε σταθερά τη βούληση για συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εξευρεθούν βιώσιμες και λειτουργικές λύσεις. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι μονάδες βιοαερίου θα αντιμετωπίζονται με τεχνικά ορθολογικά και δίκαια κριτήρια και όχι μέσω πρόχειρης εξομοίωσης με τεχνολογίες εντελώς διαφορετικής φύσης.