Οι προβλέψεις για τα νέα κτίρια - Πού είναι υποχρεωτικά τα φωτοβολταϊκά

Οι προβλέψεις για τα νέα κτίρια - Πού είναι υποχρεωτικά τα φωτοβολταϊκά
Παρασκευή, 24/02/2023 - 05:37

Σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τον τρόπο που θα πρέπει να κατασκευάζονται τα νέα κτίρια. Πού είναι υποχρεωτικά τα φωτοβολταϊκά.

Σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τον τρόπο που θα πρέπει να κατασκευάζονται τα νέα κτίρια από εδώ και στο εξής φέρνουν οι προβλέψεις του κλιματικού νόμου που ψηφίστηκε πριν μερικούς μήνες. Με σημαντικότερη την υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες κτιρίων.

Με βάση το άρθρο 17 του κλιματικού νόμου ήδη από 1η Ιανουαρίου στις άδειες κτιρίων με επιφάνεια μεγαλύτερη των 500 τ.μ θα πρέπει υποχρεωτικά να προβλέπεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε ποσοστό που αντιστοιχεί στο 30% της επιφάνειας της στέγης. Από την οδηγία εξαιρούνται κτίρια με συνολική προσμετρώμενη στον συντελεστή δόμησης επιφάνεια, πάνω από 5.000 τ.μ., με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Δεύτερον, από την 1η Ιανουαρίου στο Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων συμπεριλαμβάνεται ο υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος των κτιρίων.

Να σημειωθεί πως πριν δύο χρόνια η Βουλή των Αντιπροσώπων του Βερολίνου υιοθέτησε μια οδηγία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα νέα κτίρια στη γερμανική πρωτεύουσα από φέτος. Οι διατάξεις του νόμου ισχύουν για όλα τα νέα κτίρια καθώς και για μεγάλες ανακαινίσεις στεγών σε υφιστάμενα κτίρια με επιφάνειες άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων.

Συνολικά η Ε.Ε. στοχεύει να επιταχύνει το τεράστιο και ανεκμετάλλευτο δυναμικό των ταρατσών για την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην Ελλάδα το δυναμικό αυτό αγγίζει τα 24GW. Η Ε.Ε. προωθεί έτσι τη σταδιακή υποχρέωση εγκατάστασης ηλιακής ενέργειας σε διαφορετικούς τύπους κτιρίων τα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας από νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια, αλλά και κτίρια κατοικιών. Η Επιτροπή ενέκρινε τη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής συμμαχίας ηλιακών φωτοβολταϊκών τον Οκτώβριο του 2022 για να υποστηρίξει τους στόχους της στρατηγικής της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια, η οποία στοχεύει να εγκαταστήσει πάνω από 320 GW ηλιακών φωτοβολταϊκών έως το 2025 και σχεδόν 600 GW έως το 2030.

Με ένα απλό συμφωνητικό αυτοπαραγωγή σε μια πολυκατοικία

Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες σε μια πολυκατοικία θα μπορούν με ένα απλό συμφωνητικό να δημιουργήσουν μια κοινότητα παραγωγών χωρίς να καταχωρηθεί στο ΓΕΜΗ. Οι προβλέψεις αυτές θα εισαχθούν στο νέο νομοσχέδιο για την αυτοπαραγωγή που θα είναι από τα τελευταία νομοσχέδια που θα ψηφιστούν πριν τις εκλογές. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες να παρακάμψουν τη συναίνεση του συνόλου των υπολοίπων ιδιοκτητών και με το 50% να προχωρούν στις δράσεις που έχουν αποφασίσει για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού. Οι λεπτομέρειες θα ρυθμιστούν μέσω υπουργικής απόφασης.