Έβρος: πώς η κυκλική οικονομία βοηθά τους ανθρώπους να απολαύσουν ένα σημείο φυσικής ομορφιάς

Έβρος: πώς η κυκλική οικονομία βοηθά τους ανθρώπους να απολαύσουν ένα σημείο φυσικής ομορφιάς
Τρίτη, 02/08/2022 - 14:14

Χρησιμοποιήσαμε παλιούς πυλώνες μέσης τάσης για να δημιουργήσουμε έναν χώρο αναψυχής κοντά στο αιολικό πάρκο του Σωρού. Το πρώτο μας έργο κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα!

Σύμφωνα με ένα παλιό απόφθεγμα, «η ανάγκη είναι η μητέρα της εφεύρεσης». Μπορεί όμως και να είναι μια εξαιρετική αφορμή για να προωθήσουμε τη βιωσιμότητα και, ταυτόχρονα, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ανακαλύψουν και να απολαύσουν ένα μέρος με έντονη φυσική ομορφιά. Αυτό ακριβώς συνέβη στοαιολικό πάρκοΣωρός,στον Έβρο, όπου δημιουργήσαμε το πρώτομας έργο κυκλικής οικονομίαςστη χώρα. Χρησιμοποιώντας τμήματα από παλιούς στύλους ηλεκτρικού ρεύματος, δημιουργήσαμε έναν πλήρως εξοπλισμένο χώρο για την αναψυχή πεζοπόρων και επισκεπτών, ο οποίος, ταυτόχρονα, λειτουργεί ως χρήσιμο σημείο παρατήρησης στο πλαίσιο της πυροπροστασίας.

Ένα κιόσκι για τη βιωσιμότητα

Στη Θράκη δραστηριοποιούμαστε με πέντε αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 63 MW. Το 2021 εντοπίσαμε13 ξύλινουςπυλώνες μέσης τάσηςπου είχαν υποστεί βλάβες από την έκθεση σε διάφορα φυσικά φαινόμενα και συζητώντας με τους συναδέλφους μας στο τμήμα «Λειτουργίας και Συντήρησης» για το πως θα μπορούσαμε να τους αξιοποιήσουμε με βιώσιμο τρόπο,καταλήξαμε στην ιδέα να δημιουργήσουμε ένα κιόσκιόπου οι επισκέπτες θα μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα και να απολαύσουν την υπέροχη θέα, καθώς δεν υπήρχαν πλέον σημεία για ανάπαυση στην περιοχή, καθώς όσα λίγα είχαν απομείνει, είχαν καταστραφεί τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, το σημείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί γιαπυροπροστασίατης ευρύτερης περιοχής. Έτσι, υποβάλαμε επίσημα ένα αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο και στο τοπικό δασαρχείο και, μόλις εγκρίθηκε,δημιουργήσαμε έναν χώρο αναψυχήςμε κιόσκι, τραπέζια, παγκάκια και άλλες ανέσεις. Η υπόλοιπη ξυλεία δωρίστηκε στους κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι τη χρησιμοποίησαν για να ενισχύσουν την περίφραξη των χώρων που φυλάσσουν τα ζώα τους. Τον Μάιο του 2022 παραδώσαμε το χώρο αναψυχής, ο οποίος έτυχε θερμής αποδοχής από τους κατοίκους της περιοχής.

Επιχείρηση "Κερδίζουμε μαζί"

Συνοψίζοντας, η πρωτοβουλία που αναπτύξαμε στη περιοχή του αιολικού πάρκου του Σωρού έχει αποφέρειπολλά θετικά αποτελέσματα. Πρώτα απ 'όλα, η τοπική κοινότητα επωφελείται πλέον από έναν χώρο αναψυχής που έλειπε από την περιοχή εδώ και καιρό, και τον οποίο μπορούν επίσης να απολαύσουν και οι τουρίστες. Η τοποθεσία λειτουργεί επίσης ως σημείο παρατήρησης για τυχόν πυρκαγιές στο πάρκο. Επιπλέον, αρκετοί τόνοι ξυλείας αξιοποιήθηκαν για κάτι χρήσιμο αντί να καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ μια τοπική εταιρεία είχε την ευκαιρία να εκτελέσει το έργο. Συνολικά, ήταν ένας τρόπος να "Κερδίσουμε μαζί", με την τοπική κοινωνία όπως αναφέρει η Αποστολή της Enel Green Power και μια πρωτοβουλία που δημιούργησε πραγματική αμοιβαία αξία με την τοπική κοινότητα.