Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 28 Φεβρουαρίου

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 28 Φεβρουαρίου
Δευτέρα, 12/02/2024 - 09:33

Τη συμμετοχή του στην Πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 28 Φεβρουαρίου αποφάσισε το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας στη γενική συνέλευσή του, που πραγματοποιήθηκε στις 7 του μήνα.

Στην απόφαση αναφέρεται:

«Η κατάσταση, που βιώνουμε οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά δεν είναι αυτή που θέλουμε να ζούμε, είναι ασφυκτική παρά τα όσα παρουσιάζει η κυβέρνηση διαφημίζοντας μια μαγική εικόνα. Οι επιτυχίες που προπαγανδίζουν ισχύουν για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου που ανακοινώνουν τεράστια κέρδη, που έχουν τροφοδοτηθεί με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που πατάνε πάνω στα ματωμένα μεροκάματα, στις ελαστικές σχέσεις, στην εργολαβοποίηση και τις χειρότερες συνθήκες εργασίας. Οι όποιες αυξήσεις, τα επιδόματα εξανεμίζονται αφού ο μέσος μισθός υπολείπεται κατά πολύ του προ κρίσης επιπέδου, ενώ οι 3ετίες παραμένουν παγωμένες από το 2012. Αν συνυπολογίσουμε δε και τα αυξημένα ενοίκια, την ακρίβεια που καλπάζει, με τα ράφια των σουπερμάρκετ, να παραμένουν γεμάτα και απλησίαστα, η κοροϊδία ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Σε αυτά προστίθενται και τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος, που προσπαθούν να κρύψουν τα πραγματικά αίτια για την αύξηση του ενεργειακού κόστους, που δεν είναι άλλο από την ίδια την πολιτική της «απελευθέρωσης» της ενέργειας και της «πράσινης» μετάβασης που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Επίσης προστίθενται στον «λογαριασμό» το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με σκοπό να χρυσοπληρώνουμε την ανώτατη εκπαίδευση, η υλοποίηση του «νέου» Ε.Σ.Υ. με κλείσιμο Δημόσιων δομών Υγείας και συνεχή υποστελέχωση σε έμψυχο και τεχνολογικό δυναμικό, ενώ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί βάζουν τα κέρδη των Funds πιο ψηλά από το δικαίωμα στην στέγη.

Στον κλάδο της ενέργειας, η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι είναι αντιφατική. Από τη μια μονοπώλια του κλάδου σπάνε τα ρεκόρ κερδοφορίας και από την άλλη, οι συνθήκες για τους εργαζόμενους χειροτερεύουν.

Το αόρατο νήμα, που συνδέει όλα τα παραπάνω είναι το κριτήριο «κόστους-οφέλους». Αυτός είναι ουσιαστικά ο κοινός γνώμονας, που ορκίζονται φανερά ή καλυμμένα η κυβέρνηση και όλα τα υπόλοιπα κόμματα που συμφωνούν σε αυτές τις πολιτικές, είτε στην ειρήνη, είτε στους πολέμους.

Τα προβλήματα αυτά γεννιούνται από την ίδια την οικονομία που εξυπηρετεί τα μεγάλα μονοπώλια, κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, ενώ οδηγεί στην κρίση και στον πόλεμο με θύματα πάντα τους λαούς. Οι εργατικές, μαζικές αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη, επιβεβαιώνουν ότι τα προβλήματα για τους λαούς είναι κοινά και ταυτόχρονα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να απαντήσουν στα αντεργατικά αυτά σχέδια.

Την ίδια ώρα βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στα παγκόσμια ιμπεριαλιστικά αλισβερίσια με συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων μας έξω από τα σύνορα εκθέτοντας τον λαό μας σε πολλαπλούς κινδύνους.

Οργανώσουμε την πάλη μας απέναντι σε αυτή τη πολιτική, δίνουμε δύναμη στον αγώνα μας. Δεν μένουμε θεατές σε αυτά που μας ετοιμάζουν.

Τώρα πρέπει να φέρουμε στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις μας! Τώρα να δώσουμε μία δυναμική απάντηση. Σε κάθε επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση και η εργοδοσία απέναντι στους εργαζόμενους, θα μας βρίσκει απέναντι. Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα απαντάμε κάθε μέρα με όλες μας τις δυνάμεις μέσα από νέους αγώνες.

Στον αντίποδα, προβάλουμε τις δικές μας ανάγκες. Η υπεράσπιση του εισοδήματος με αυξήσεις στους μισθούς, η πάλη για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με κατοχύρωση μιας σειράς δικαιωμάτων που θα απαντούν στα σημερινά οξυμένα προβλήματα είναι επείγουσα ανάγκη. Ανάγκη για ασφάλεια στη δουλειά, για ξεκούραση, για ικανοποιητικές αποδοχές. Για να μπορούμε να ζούμε εμείς και οι οικογένειές μας καλύτερα. Αυτά δεν μας χαρίζονται, αλλά πρέπει αγωνιστικά να τα διεκδικούμε καθημερινά.

Το Κλαδικό Σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους να απαντήσουν μαχητικά με συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 28 Φλεβάρη, όπου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη. Όλοι οι εργαζόμενοι μαζί, από κοινού με άλλα συνδικάτα, να δώσουμε μια οργανωμένη, αγωνιστική και μαχητική απάντηση του εργαζόμενου λαού. Να φωνάξουμε έτσι ώστε να το καταλάβουν.

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

Υπογραφή Σ.Σ.Ε. παντού, με αυξήσεις και επαναφορά όλων των 3ετιών και επιδομάτων.
Τήρηση συνθηκών υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Άμεσα μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους από την εργοδοσία.
Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά.
Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες. Παύση πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.
Καμία συμμετοχή της χώρας στο σφαγείο στη Μέση Ανατολή. Κανένας Έλληνας στρατιωτικός εκτός συνόρων».