Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας: Δίνουμε μαχητική απάντηση στο νέο αντεργατικό Σχέδιο Νόμου

Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας: Δίνουμε μαχητική απάντηση στο νέο αντεργατικό Σχέδιο Νόμου
Παρασκευή, 15/09/2023 - 14:00

Καλούμε σε συμμετοχή τους εργαζόμενους σε συλλαλητήριο που διοργανώνουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, σωματεία την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη, στο Σύνταγμα στις 7:30 μ.μ.

Σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου, αναφέρεται:

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Την ίδια στιγμή που ο λαός μας καίγεται στις πυρκαγιές, πνίγεται στις πλημμύρες, όπως αυτές τις μέρες στη Θεσσαλία, η μόνη έννοια της κυβέρνησης είναι ψηφίσει νόμο ώστε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα και να βάζει στην φυλακή όποιον αγωνίζεται και απεργεί για ένα καλύτερο αύριο.

Όλο και πιο καθαρά βλέπουμε απέναντί μας ένα κράτος ανίκανο να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία μας αλλά ικανό να χτυπά τις εργατικές διαδηλώσεις. Και αντί να ικανοποιεί τις δίκαιες διεκδικήσεις μας, βλέπουμε να μοιράζει χρήμα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα προγράμματα. Συγκεκριμένα μέτρα και έργα που μπορούν να μας προστατέψουν δεν γίνονται γιατί «κοστίζουν». Αυτή την πολιτική την ακολουθούν πιστά εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, γιατί έχουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων ενώ αφήνουν τους εργαζόμενους στην ανασφάλεια.

Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει στόχο να εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς με ακόμα πιο άγριους όρους, με το νέο αντεργατικό σχέδιο νόμου που έφερε για «διαβούλευση», το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εργοδοσίας. Πατάει πάνω στα προηγούμενα αντεργατικά νομοσχέδια των Βρούτση – Αχτσιόγλου, Χατζηδάκη επιχειρώντας να καταργήσει ολοκληρωτικά το 5ημερο – 8ωρο – 40ωρο.

Πιο συγκεκριμένα νομοθετεί:

  • 13ωρη εργασία σε δυο εργοδότες. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα τα διυλιστήρια, τις εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ, τα ΣΑΛΦΑ και αλλού, όπου οι εργαζόμενοι εργάζονται σχεδόν σε μόνιμη βάση υπερωριακά (12ωρα) πως ανοίγει η πόρτα στους εργοδότες – εργολάβους να απασχολούν τον ίδιο εργαζόμενο σε δυο διαφορετικές εταιρείες (έχουν πολλαπλές επωνυμίες επιχειρήσεων και ΑΦΜ οι ίδιοι ιδιοκτήτες) και να γλιτώνουν την υπερωριακή αμοιβή.
  • Επιχειρεί την κατάργηση του 5ημερου, όχι μόνο σε εργοστάσια συνεχούς πυράς στα διυλιστήρια, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις που εργάζονται οι εργαζόμενοι σε σύστημα βάρδιας, όπως σε εργολαβικούς του ΔΕΔΔΗΕ, στον ΑΔΜΗΕ, στη ΔΕΗ, στα ΣΑΛΦΑ, όπου θα λύσει στην ουσία τα χέρια της εργοδοσίας για επέκταση του 5θημέρου.
  • Θεσμοθετεί τις συμβάσεις μηδενικών ωρών, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα απαγορεύεται αφού οι ώρες εργασίας είναι ένας από τους βασικούς όρους εργασίας. Στην πράξη αυτό θα γεννάει μόνο υποχρεώσεις του εργαζόμενου προς τον εργοδότη χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα και θα περιμένει πότε θα πέσει τηλέφωνο έως και 24 ώρες πριν για να πάει για δουλειά όσο τον θέλουν. Στον κλάδο μας αυτό θα γίνεται π.χ. σε περιπτώσεις βλαβών όπου θα χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους όποτε τους έχουν ανάγκη.
  • Απαλλάσσει τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας από το να δηλώνουν εκ των προτέρων τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας και την υπερωριακή απασχόληση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ II, βοηθώντας τους εργοδότες να γλιτώσουν την επαυξημένη αμοιβή για την υπερωρία χωρίς αναγγελία, η οποία ήταν 150% για μη προγραμματισμένη, έκτακτη υπερωρία .
  • Υπάρχει άρθρο που ανατρέπει στην ουσία το δικαίωμα του εργαζομένου να λαμβάνει την κανονική του άδεια όταν αυτός την έχει ανάγκη και μάλιστα συνεχόμενη, κάνοντας αναφορά ότι ο εργοδότης θα ενημερώνει για το χρόνο και τον τρόπο που θα δίνεται η άδεια. Κάτι που εφαρμόζεται ήδη από την εργοδοσία σε προγράμματα βαρδιών με την κατάτμηση της κανονικής άδειας.
  • Προβλέπει συμβάσεις ορισμένου χρόνου με δοκιμαστικό χρόνο με απελευθερωμένες τις απολύσεις πριν τη λήξη της, χωρίς να είναι απαραίτητη η αιτιολογία του εργοδότη για σπουδαίο λόγο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
  • Εντείνεται η επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση με βαρύτατο πρόστιμο και ποινή φυλάκισης για όσους απεργούς παρεμποδίσουν απεργοσπάστες να μπουν στο χώρο δουλειάς ή τους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση».

Είναι σαφές ότι για να περάσουν αυτόν τον οδοστρωτήρα στους χώρους εργασίας πρέπει να χτυπήσουν κι άλλο τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων. Επιχειρούν ένα νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα για να ενισχυθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Είναι ντροπή να μας καλούν να δουλέψουμε σε δυο εργοδότες «αν το επιθυμούμε». Είναι θράσος να λένε ότι οι εργαζόμενοι θέλουν τις υπερωρίες, όταν οι παγωμένοι μισθοί σε συνδυασμό με την ακρίβεια αναγκάζουν τους εργαζομένους να δέχονται την υπερωρία, όχι για να πλουτίσουν, αλλά για να τα βγάλουν πέρα, να πληρώσουν το σούπερ μάρκετ, το ηλεκτρικό ρεύμα και το ενοίκιο. Ακόμα, με 13 ώρες δουλειά τη μέρα, υπολογίζοντας και τις μετακινήσεις, ποιος προλαβαίνει να ξεκουραστεί, πόσο μάλλον να έχει ελεύθερο χρόνο, να κάνει κάτι για τον εαυτό του, την οικογένειά του;

Βρισκόμαστε στο 2023, η τεχνολογία και η επιστήμη έχει εκτοξεύσει την παραγωγικότητα της εργασίας. Αντί όμως να εργαζόμαστε λιγότερο, ασφαλέστερα και να πληρωνόμαστε περισσότερο συμβαίνουν τα αντίθετα. Δουλειά ήλιο με ήλιο, χαμηλοί μισθοί, εντατικοποίηση, ατυχήματα και ανεργία. Τι μπαίνει εμπόδιο στο να ζούμε καλύτερα; Είναι το κυνήγι του κέρδους που κάνει τους λίγους να θησαυρίζουν και να ζούνε στη χλιδή σε βάρος των πολλών που δουλεύουν, φτιάχνουν τα πάντα με τα χέρια τους και το μυαλό τους και ζούνε μέσα στην ανασφάλεια, δουλεύοντας σαν σύγχρονοι σκλάβοι.

Αυτή την ανασφάλεια που βιώνουμε σε όλες τις πλευρές της ζωής μας δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μας γίνει συνήθεια. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να μη συμβιβαστούν με το μέλλον που μας επιφυλάσσουν. Να διεκδικήσουμε σταθερή δουλειά με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να προβλέπουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Με 7ωρο- 5ήμερο- 35ωρο και 6ωρο- 5ήμερο- 30ωρο για τα ΒΑΕ. Να προστατεύσουμε τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μέσα στους χώρους δουλειάς με όσους πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές, τους πλειστηριασμούς και την εχθρική πολιτική που μας εξοντώνει.

Καλούμε σε συμμετοχή τους εργαζόμενους σεσυλλαλητήριοπου διοργανώνουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, σωματεία τηνΠαρασκευή 15 Σεπτέμβρη,στοΣύνταγμαστις7:30 μ.μ.

Είμαστε σε ετοιμότητα για νααπαντήσουμε με απεργίαόταν η κυβέρνηση καταθέσει για ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο.

KSE.jpg