Ηλιακός θερμοσίφωνας: Η σωστή κλίση και η προστασία που δίνει το αντιψυκτικό

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Η σωστή κλίση και η προστασία που δίνει το αντιψυκτικό
Τετάρτη, 14/06/2023 - 06:30

Ο αγοραστής θα πρέπει να αναζητεί τις αιτίες μη σωστής λειτουργίας του ηλιακού θερμοσίφωνα στο μικρό χρόνο έκθεσης του συστήματος στις ακτίνες του ήλιου.

Μετά το τρίτο έτος από την απόκτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι απαραίτητο το service με σκοπό να ελέγχεται μεταξύ άλλων η αντιψυκτική λειτουργία. Ο λόγος είναι πως το χειμώνα που οι θερμοκρασίες ειδικά τις νυχτερινές ώρες, σε περιοχές της βόρειας ελλάδας και όχι μόνο είναι αρκετά χαμηλές, το αντιψυκτικό υγρό δεν παγώνει ποτέ. Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται τα ηλιακά συστήματα από το σπάσιμο των σωλήνων.

Μετά από τρία χρόνια επομένως και ανά τρία χρόνια θα πρέπει να γίνεται service με σκοπό εκτός αν λειτουργεί συνολικά το μηχάνημα, να ελέγχεται η αντιψυκτική ικανότητα του θερμικού φορέα. Θα πρέπει επίσης να γίνεται αλλαγή στη ράβδο μαγνησίου που περιέχει η δεξαμενή νερού.

Από την άλλη πλευρά ο αγοραστής θα πρέπει να αναζητεί τις αιτίες μη σωστής λειτουργίας του ηλιακού θερμοσίφωνα στο μικρό χρόνο έκθεσης του συστήματος στις ακτίνες του ήλιου, στην ανεπαρκή ηλιοφάνεια, που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα το χειμώνα. Μια άλλη κατηγορία μπορεί να είναι η κακή ποιότητα ενός μηχανήματος.

Σε ότι αφορά την κλίση των ηλιακών συστημάτων θα πρέπει να είναι ίση με το γεωγραφικό πλάτος της κάθε περιοχής εγκατάστασης. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια καλή επένδυση για ένα νοικοκυριό. Για παράδειγμα 4μελής οικογένεια θα κάνει απόσβεση στα 5 χρόνια. Είναι εύκολη η εγκατάσταση, αλλά πρέπει να υπάρχει χώρος στην ταράτσα.