Σήμερα το 5o Forum του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Γεωπολιτική»

Σήμερα το 5o Forum του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Γεωπολιτική»
Τρίτη, 21/03/2023 - 08:26

Στο Επίκεντρο οι Ανακατατάξεις και οι Ανατροπές που Έφερε ο Πόλεμος στην Ουκρανία

Τις μεγάλες ανακατατάξεις και ανατροπές που έχει φέρει στον χώρο της ενέργειας ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και την αλληλεπίδρασή τους με την γεωπολιτική, θα αναλύσει το 5o Forum του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Γεωπολιτική» (5th Energy and Geopolitics Forum), που θα πραγματοποιηθεί στο Divani Caravel Hotel στις 21 Μαρτίου, στην Αθήνα. Στους ομιλητές της εκδήλωσης περιλαμβάνονται διακεκριμένοι εκπρόσωποι του χώρου της ενέργειας, των διεθνών σχέσεων, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Μεταξύ άλλων, το φετινό Forum «Ενέργεια και Γεωπολιτική» θα απασχολήσουν οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία και η συνακόλουθη απόφαση της ΕΕ για απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Στο πλαίσιο των παραπάνω αποφάσεων, θα αναλυθεί η ανάδειξη του LNG σε στρατηγικό καύσιμο για την Ευρώπη αλλά και οι επιπτώσεις τους στο ενεργειακό κόστος και, γενικότερα, στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα, θα εξεταστούν τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών που έλαβαν τα ευρωπαϊκά κράτη καθώς και τα φαινόμενα κοινωνικών αναταράξεων αλλά και πολιτικών κραδασμών, που έχουν ήδη οδηγήσει σε ανατροπές αρκετών κυβερνήσεων στην Γηραιά Ήπειρο.

Θα συζητηθεί η προσπάθεια της Μόσχας να αναζητήσει εμπορικές διεξόδους για τους ενεργειακούς της πόρους σε άλλες κατευθύνσεις μετά τις δυτικές κυρώσεις και την απόφαση της ΕΕ για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία αλλά και έκτακτα γεγονότα όπως η ανατίναξη των υποθαλάσσιων αγωγών Nord Stream στη Βόρεια Θάλασσα. Παράλληλα, στο επίκεντρο των τοποθετήσεων θα βρεθεί η αποφασιστική στροφή της Ρωσίας προς την Κίνα, αλλά και προς αγορές στην υπόλοιπη Ασία και την Αφρική, ενώ θα εξεταστεί το πώς η παλαιά διαίρεση Ανατολής – Δύσης παίρνει τη μορφή αντιπαράθεσης Παγκόσμιου Βορρά και Παγκόσμιου Νότου. Τέλος, θα περιγραφούν οι πτυχές της σύμπλευσης των χωρών του OPEC , όπου προεξάρχει η Σαουδική Αραβία, με την Ρωσία, μέσω του σχήματος OPEC +, και ο τρόπος που αυτή επηρεάζει την σχέση του καρτέλ των παραγωγών πετρελαίου με τις δυτικές χώρες.

Οι θεματικές του 5o υ Forum του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Γεωπολιτική» είναι οι εξής:

  • Πώς Επηρεάζονται η Ενεργειακή Ασφάλεια, οι Κοινωνικές Ισορροπίες, η Οικονομία και η Γεωπολιτική στην Ευρώπη Από το Νέο Ενεργειακό Τοπίο;
  • Πώς Διαμορφώνονται οι Σχέσεις Ευρώπης-Αμερικής σε Ενέργεια και Γεωπολιτική: Συμπληρωματικότητα ή Εξάρτηση;
  • Ο Κόσμος Μετά τον Πόλεμο στην Ουκρανία Οδηγεί σε Αντιπαράθεση της Δύσης με τον Υπόλοιπο Κόσμο;
  • Οι Γεωπολιτικές Προκλήσεις για την Ανατολική Μεσόγειο στο Νέο Περιβάλλον

Στους ομιλητές που έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν στο 5o Forum του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Γεωπολιτική» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων ο καθηγ. Γιάννης Μανιάτης, τ. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο Δρ. Θάνος Ντόκος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, ο Dr . Charles Ellinas , Senior Fellow , Atlantic Council και Visiting Research Fellow IENE , ο Καθηγ. Κώστας Γρίβας, Καθηγητής Γεωπολιτικής, Διευθυντής Τομέα Θεωρίας & Ανάλυσης Πολέμου, Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ο Καθηγ. Πέτρος Λιάκουρας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής, Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων (ΙΔΙΣ) και Αναπληρωτής καθηγητής, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος κ. ά.