«Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους»: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

«Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους»: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια
Τετάρτη, 26/10/2022 - 06:44

Ο οδηγός του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», το οποίο αφορά νέους ηλικίας 18-39 ετών. Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια.

Σε διαβούλευση βγαίνει σήμερα ο οδηγός του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», το οποίο αφορά νέους ηλικίας 18-39 ετών.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να ενταχθούν 20.000 νέοι προκειμένου να χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις αναβάθμισης της κατοικίας τους αλλά και δαπάνες αγοράς οικιακών συσκευών.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό για τη στέγαση των νέων ανθρώπων και προβλέπει επιδοτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση κατοικιών.

Όπως καταγράφεται στη σχετική προδημοσίευση, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επιδοτήσεις έως 75% για ενεργειακη αναβάθμιση και οριζόντια επιχορήγηση 30% για ανακαίνιση κατοικιών. Επιπλέον προβλέπεται bonus αποκέντρωσης 15% στην περίπτωση που οι κατοικίες βρίσκονται σε δημοτικές ενότητες με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για το σκέλος «Εξοικονομώ» ανέρχεται συνολικά σε 200 εκατ. €. Για το σκέλος «Ανακαινίζω» ανέρχεται συνολικά σε 50 εκατ. € για το σκέλος της επιδότησης και 100 εκατ. € για το χαμηλότοκο δάνειο.

Η συνολική επένδυση που χρηματοδοτείται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τα έτη 2020, 2021, 2022 θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά τουλάχιστον 213 ktoe ετησίως και στην ενεργειακή ανακαίνιση κατ’ ελάχιστον 105.000 κατοικιών έως το 2025.

Δυνητικοί δικαιούχοι και εισοδηματικά κριτήρια

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν τα φυσικά πρόσωπα από έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005 με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία.

Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) του αιτούντα θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του Προγράμματος (φορολογικό έτος 2021), όπως και κατά την υποβολή της αίτησης.

Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης / ενοικίασης σε επιλέξιμη κατοικία, ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

Για την υπαγωγή στο σκέλος «Ανακαινίζω», ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό 100% (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

Οι εισοδηματικές κατηγορίες των ωφελούμενων είναι τέσσερις για το «Εξοικονομώ» και μία για το «Ανακαινίζω». Ειδικότερα:

Για την υπαγωγή στο «Ανακαινίζω» πέραν του εισοδηματικού κριτηρίου, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 300.000 ευρώ. Εάν ο αιτών είναι έγγαμος ή αν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια, η κατάταξη στις κατηγορίες του πίνακα γίνεται βάσει της στήλης «οικογενειακό εισόδημα».

Επιλέξιμες κατοικίες

Επιλέξιμες είναι μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία.

Δεν είναι επιλέξιμες οι αιτήσεις που να αφορούν σε ενεργειακή αναβάθμιση/ανακαίνιση κτιρίου πολυκατοικίας.

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

• Υφίσταται νόμιμα.

• Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

• Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

• Έχει καταταγεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.«Εξοικονομώ»: Επιχορήγηση 75% +15 % bonυς αποκέντρωσης

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, με ΦΠΑ,ανά αίτηση, δεν μπορεί να υπερβαίνει:

α) το γινόμενο του 1,00 € επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης,

β) το γινόμενο του 220 € επί την επιφάνεια κυρίων χώρων όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9,

γ) τις 22.500 €.

Οι κατηγορίες των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης αφορούν στα κουφώματα, συστήματα σκίασης και αερισμό, σε παρεμβάσεις θερμομόνωσης, σε συστήματα θέρμανσης- ψύξης, σε συστήματα παροχής ΖΧΝ, καθώς και σε άλλες παρεμβάσεις εξοικονόμησης όπως συσκευές διαχείρισης ενέργειας και σε οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.

«Ανακαινίζω»: Οριζόντια επιχορήγηση 30% +15% bonus

Το σκέλος «Ανακαινίζω» αφορά εργασίες ανακαίνισης μπάνιου, κουζίνας, υπνοδωματίων, καθιστικού κ.λπ. εσωτερικών χώρων. Στις εργασίες συμπεριλαμβάνονται προμήθεια και τοποθέτηση πλακιδίων, ειδών υγιεινής, ερμαριών, εσωτερικών θυρών και γενικά εργασιών που δεν καλύπτονται από το σκέλος του «Εξοικονομώ».
Το ποσοστό επιχορήγησης σκέλος «Ανακαινίζω» είναι οριζόντια για όλους 30% ενώ για αιτήσεις όπου η επιλέξιμη κατοικία βρίσκεται σε δημοτική Ενότητα με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων (Βλ. Παράρτημα), προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +15% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης.
Ιδια συμμετοχή και δανεισμός με επιδοτούμενο επιτόκιο

Το ποσοστό επιχορήγησης αφορά στον επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων. Το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων καλύπτεται με Ίδια Κεφάλαια, με δυνατότητα δανειακής σύμβασης, είτε για το ποσό που θα επιλέξουν είτε για το ποσό που θα τους εγκριθεί από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, ή με συνδυασμό των παραπάνω.

Ειδικότερα σε περίπτωση σύναψης δανειακής σύμβασης ισχύουν τα ακόλουθα:

Α. Σκέλος «Εξοικονομώ»

Αποκλειστικά για τους Ωφελουμένους της εισοδηματικής κατηγορίας 1, παρέχεται η δυνατότητα εγγυοδοσίας του Δημοσίου για την εξασφάλιση του δανείου προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Δεν είναι επιτρεπτή η απαίτηση από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό εμπράγματων εξασφαλίσεων για τη χορήγηση του δανείου. Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η δυνατότητα να τεθεί εγγυητής κατά την υποβολή της αίτησης δανείου, σε όσες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίο προκειμένου οι πολίτες να βελτιώσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα

Η διάρκεια του δανείου από τέσσερα έως έξι χρόνια και η επιδότηση επιτοκίου αφορά σε όλη τη διάρκεια του δανείου. Το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης, για τις ανάγκες του Προγράμματος είναι σταθερό και επιδοτούμενο σε ποσοστό 100% για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες. Η εισφορά του Ν.128/22- 28.8.1975 (ΦΕΚ Α’ 178), επιβαρύνει τον Ωφελούμενο. Ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός δεν επιβαρύνει τους ενδιαφερόμενους με κόστος διαχείρισης φακέλου δανείου. Τo κόστος διαχείρισης φακέλου για τις αιτήσεις που θα υπαχθούν, καλύπτεται από το Πρόγραμμα.

Β. Σκέλος «Ανακαινίζω»

Δεν είναι επιτρεπτή η απαίτηση από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό εμπράγματων εξασφαλίσεων ή ορισμός εγγυητή για τη χορήγηση του δανείου.

Η διάρκεια του δανείου είναι έως έξι (6) έτη.

Παρέχεται η δυνατότητα για πρόωρη μερική ή ολική εξόφληση του δανείου χωρίς επιβάρυνση του δανειολήπτη.

Το ύψος του δανείου προκύπτει από την έγκριση του πιστωτικού ιδρύματος και από την Απόφαση Υπαγωγής του Ωφελούμενου στο Πρόγραμμα, με ανώτατο ύψος τα εφτά χιλιάδες ευρώ (€ 7.000).

Το 50% του συναφθέντος δανείου για τις ανάγκες του Προγράμματος χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ και είναι άτοκο, ενώ το επιτόκιο για το υπόλοιπο 50% έχει όριο Euribor τριμήνου + 4%. Η εισφορά του Ν.128/22-28.8.1975 (ΦΕΚ Α’ 178), επιβαρύνει τον ωφελούμενο. Ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός δεν επιβαρύνει τους ενδιαφερόμενους με κόστος διαχείρισης φακέλου δανείου. Τo κόστος διαχείρισης φακέλου για τις αιτήσεις που θα υπαχθούν, καλύπτεται από το Πρόγραμμα.