Ηλιακός θερμοσίφωνας: Το κόστος και η εξοικονόμηση ενέργειας

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Το κόστος και η εξοικονόμηση ενέργειας
Πέμπτη, 22/09/2022 - 07:13

Το ενδιαφέρον τροφοδότησε και η αποκάλυψη ότι το επόμενο διάστημα θα «τρέξει» ένα πρόγραμμα επιδότησή για ηλιακό θερμοσίφωνα.

Το τελευταίο διάστημα αρκετοί πολίτες αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων ή η αντικατάσταση παλιότερων. Το ενδιαφέρον τροφοδότησε και η αποκάλυψη ότι το επόμενο διάστημα θα «τρέξει» ένα πρόγραμμα επιδότησή τους. Όπως έχουμε αναφέρει στο iEnergeia.gr το οικονομικό εμπόδιο είναι το σημαντικότερο, ενώ στις πολυκατοικίες απαιτείται η συναίνεση και των υπολοίπων ιδιοκτητών.

Το κόστος αγοράς ενός ηλιακού θερμοσίφωνα ξεπερνά και τα 800 ευρώ, ενώ εάν για παράδειγμα μιλάμε για την περίπτωση ενός διαμερίσματος στον 1ο όροφο μιας πενταώροφης πολυκατοικίας πρέπει να υπολογίζει κάποιος και τις σωληνώσεις. Άρα το κόστος ανεβαίνει και μπορεί να φτάσει και τα 1.300- 1.500 ευρώ.

Η μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος εξαρτάται από τη συνολική κατανάλωση. Εάν μια οικογένεια καταναλώνει 500-600 κιλοβατώρες το μήνα και κάνει μέση χρήση ενός θερμοσίφωνα με ρεύμα και τον ανάβει μια ώρα τη μέρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει το μήνα περίπου 60 κιλοβατώρες, άρα θα υπάρχει απόσβεση στα δύο χρόνια περίπου.

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία η αγορά των ηλιακών συστημάτων ξεπερνά στη χώρα μας πλέον τις 300.000 m2 συλλεκτών και είναι εγκατεστημένα 4.700.000 m2. Η ελληνική αγορά αυξήθηκε κατά 75%, ενώ πολύ μεγάλη αύξηση καταγράφουν και οι εξαγωγές του κλάδου. Αυξήθηκαν κατά 200%.

Τελευταία τροποποίηση στις 17/02/2023 - 14:06