Γιατί πέφτει η τιμή και η ζήτηση για το φυσικό αέριο

Γιατί πέφτει η τιμή και η ζήτηση για το φυσικό αέριο
Δευτέρα, 15/05/2023 - 06:31

Η αυξανόμενη παραγωγή αιολικής ενέργειας και ο ηπιότερος καιρός περιόρισαν το τελευταίο διάστημα τη ζήτηση για χρήση φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τις τελευταίες ημέρες συνεχίζεται η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς έχει συρρικνωθεί στα 32 ευρώ. Οι λόγοι που εξηγούν αυτή την πτώση είναι η υποτονική ζήτηση και η ανανέωση των αποθεμάτων ενόψει του επόμενου χειμώνα. Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν ένα χρόνο πριν η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο Ολλανδίας έφτανε στα 340 €/MWh, αφού η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εντείνοντας την ενεργειακή κρίση. Η αυξανόμενη παραγωγή αιολικής ενέργειας και ο ηπιότερος καιρός περιόρισαν το τελευταίο διάστημα τη ζήτηση για χρήση φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ασκώντας έτσι πτωτική πίεση στις τιμές του φυσικού αερίου.

Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη νότια Ευρώπη παρέμεινε σταθερή σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε σε όλες τις αγορές, εκτός από την Ιταλία, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι γεμάτοι κατά 60,5%, σύμφωνα με στοιχεία του Bruegel. Η παραγωγή θερμικής ενέργειας ήταν υψηλότερη σε σύγκριση με μια βδομαδα πιο πριν, κυρίως λόγω της υψηλότερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη σημείωσε κατακόρυφη πτώση, με εξαίρεση την Ιταλία, σύμφωνα με αναλυτές.