Επιβεβλημένη ανάγκη να επιστρέψει το 35,5% των ΕΛΠΕ στο δημόσιο λένε οι εργαζόμενοι

Επιβεβλημένη ανάγκη να επιστρέψει το 35,5% των ΕΛΠΕ στο δημόσιο λένε οι εργαζόμενοι
Παρασκευή, 02/12/2022 - 06:55

Απαντώντας σε ερώτηση του iEnergeia.gr σε σχέση με τις αυξήσεις στα υγρά καύσιμα τόνισε πως καμία κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε το αίτημα του σωματείου για μείωση των φόρων σε αυτά.

Το ζήτημα επαναφοράς του 35,5% των μετοχών των ΕΛΠΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στο δημόσιο θέτουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία (ΕΛΠΕ), εκτιμώντας πως το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως δούρειος ίππος για την πώληση των μετοχών. Μάλιστα, επισημαίνουν πως ένα χρόνο πριν το ΤΑΙΠΕΔ πήρε πρωτοβουλία για την τροποποίηση του καταστατικού των ΕΛΠΕ, ζητώντας να μην μπορεί το δημόσιο να ορίζει μέλη στο δ.σ. των ΕΛΠΕ, ωστόσο τα μέλη του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια υποστηρίζουν πως μετά από νομικές ενέργειες τους το ΤΑΙΠΕΔ οδηγήθηκε σε αναδίπλωση. Σύμφωνα με τα μέλη του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια κατά την περίοδο της κρίσης 2009-2019, κατά την οποία δοκιμάστηκαν τόσο τα δημόσια οικονομικά όσο και πρωτίστως η ελληνική κοινωνία, οι μετοχές του ελληνικού δημοσίου στα ΕΛΠΕ(35,477%) μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου αυτό να προχωρήσει σε αξιοποίησή τους. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο νομικός σύμβουλος του Σωματείου, Κωνσταντίνος Τοκατλίδης, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε χθες, μέσα στη χρονιά συζητήθηκε το αναθεωρημένο πρόγραμμα αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, όπου μέσα σε αυτό βρίσκονται και το μετοχικό πακέτο των ΕΛΠΕ. Ο κ Τοκατλίδης σημείωσε πως δεδομένου ότι ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει αλλάξει αλλά ανάγεται σε μια περίοδο διαφορετική για τη χώρα εκείνη των μνημονίων αναρωτήθηκε για ποιον λόγο βρίσκονται οι μετοχές στο ΤΑΙΠΕΔ.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν πως είναι κατεπείγουσα ανάγκη επιστροφής των μετοχών στο δημόσιο για λόγους εθνικού συμφέροντος και ενεργειακής ασφάλειας, ενώ θεωρούν πως τελευταίο καταφύγιο αποτελεί η νομική οδός. Ωστόσο, τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνουν τα κόμματα προσθέτουν. Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη του σωματείου θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τα κόμματα του κοινοβουλίου, ζητώντας να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την επιστροφή των μετοχών στο δημόσιο.

Δεδομένης της ενεργειακής κρίσης και των γεωπολιτικών κρίσεων είναι επιβεβλημένο οι μετοχές που χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο των μνημονίων ως ενέχυρο για τον δανεισμό να επιστραφούν τώρα στο δημόσιο τόνισε ο πρόεδρος του Π.Σ.Ε.Ε.Π. Παναγιώτης Οφθαλμίδης.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση του iEnergeia.gr σε σχέση με τις αυξήσεις στα υγρά καύσιμα τόνισε πως καμία κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε το αίτημα του σωματείου για μείωση των φόρων σε αυτά.