Φυσικό αέριο: Ανοδικά οι τιμές- Νέο «όχι» για πλαφόν από την Κομισιόν

Φυσικό αέριο: Ανοδικά οι τιμές- Νέο «όχι» για πλαφόν από την Κομισιόν
Τετάρτη, 09/11/2022 - 04:48

Οι χώρες που συμπαρατάχθηκαν με τη Γερμανία πέρασαν τελικώς τη θέση, ότι το όποιο πλαφόν στην τιμή θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόσθετους όρους.

Την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου κινούνται ανοδικά και οι αναλυτές του Capital economics προειδοποιούν ότι θα παραμείνουν υψηλές έως το τέλος του 2023, σε αδιέξοδο φαίνεται πώς οδηγείται- σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters- η πρόταση για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters ναυαγεί η προσπάθεια για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, αφού οι Βρυξέλλες ενημέρωσαν τις 27 χώρες-μέλη ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί μία ανώτατη διοικητικά τιμή , που να μην επηρεάζει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια ή την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει καταφέρει να βρει τη συμβιβαστική λύση ανάμεσα στο μπλοκ των 17 χωρών που ζητούσαν το πλαφόν- μία πρωτοβουλία στην οποία η Ελλάδα είχε πρωτοστατήσει - και της ομάδας των χωρών που αντιδρούσαν, με επικεφαλής τη Γερμανία.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters οι ενστάσεις που εξ αρχής πρόβαλε το Βερολίνο ως προς τα τεχνικά προβλήματα του πλαφόν και τις συνέπειές του στην αγορά κυριάρχησαν επί των θέσεων χωρών η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και άλλες που επιζητούσαν τη θέσπιση του ανώτατου ορίου. Οι χώρες που συμπαρατάχθηκαν με τη Γερμανία “πέρασαν” τελικώς τη θέση, ότι το όποιο πλαφόν στην τιμή θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόσθετους όρους και κυρίως ότι δεν θα επηρεάσει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης αερίου ή δεν θα οδηγήσει τους παραγωγούς αερίου να ανακατευθύνουν τα φορτία αερίου σε τρίτες χώρες.

«Η Κομισιόν αναφέρει ότι είναι αδύνατο να υπάρξει ανώτατο όριο που να πληροί αυτά τα κριτήρια», δήλωσε αξιωματούχος των Βρυξελλών, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή ήδη ενημέρωσε σχετικά τις χώρες- μέλη και ότι οι εθνικοί απεσταλμένοι των 27 στην ΕΕ θα συζητήσουν εκ νέου το θέμα και τις τεχνικές δυσκολίες την επόμενη Παρασκευή.

Όπως αναφέρει δε το πρακτορείο η σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας και του μπλοκ των Βρυξελλών έχει προκαλέσει την αντίδραση σε όλους όσοι θέλουν κάποιου είδους πλαφόν στο φυσικό αέριο, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος έγραψε επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Η έγκαιρη παράδοση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας θα πρέπει να παραμείνει η ύψιστη προτεραιότητά μας», έγραψε ο Μισέλ, λέγοντας στην πρόεδρο της Κομισιόν να υποβάλει τις απαραίτητες νομικές προτάσεις «το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με την επιστολή, με ημερομηνία 7 Νοεμβρίου και η οποία έχει έρθει σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Οι προβλέψεις για σταθερά υψηλές τιμές φυσικού αερίου

Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών της Capital Economics σχετικά με την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου (TTF,) θα φθάσουν τα €150 ανά MWh μέχρι το τέλος του 2023 από περίπου €116 MWh σήμερα και οι τιμές αυτές θα παραμείνουν κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι να αυξηθεί σημαντικά η παγκόσμια δυναμικότητα για εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Όπως εξηγούν οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί απότομα από τον Αύγουστο, καθώς δεν υπάρχει σήμερα έλλειψη διαθέσιμου φυσικού αερίου στην αγορά. Η ήπειρος όχι μόνο στάθηκε τυχερή με ήπιες καιρικές συνθήκες κατά την έναρξη της παραδοσιακής εποχής ζήτησης αλλά και η προσφορά παρέμεινε αρκετά ανθεκτική. Ως εκ τούτου, τα επίπεδα αποθήκευσης συνέχισαν να αυξάνονται, φθάνοντας σε ένα εποχικό μέγιστο εξαετίας. Οι ανησυχίες εστιάζονται στο επόμενο έτος και μετά κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων, καθώς οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων μεγαλύτερης διάρκειας δεν έχουν υποχωρήσει τόσο πολύ όσο το συμβόλαιο του πρώτου μήνα. Εκτιμούν δε ότι με τη μείωση των εισαγωγών του ρωσικού αερίου θα είναι πιο δύσκολο να γεμίσουν οι αποθήκες το 2023.