Ορυχείο της Αχλάδας: Δημιουργείται πρόβλημα με τον ΑΗΣ Μελίτης - Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι

Ορυχείο της Αχλάδας: Δημιουργείται πρόβλημα με τον ΑΗΣ Μελίτης - Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι
Τρίτη, 19/07/2022 - 06:17

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς γίνεται σε μια περίοδο που η χώρα μας σχεδιάζει να διπλασιάσει την παραγωγή λιγνίτη.

Μπορεί η κυβέρνηση να σχεδιάζει τον διπλασιασμό της παραγωγής από λιγνίτη για να μπορέσει να υπάρχει ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας, σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ωστόσο μπροστά υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα. Ένα από αυτά είναι το θέμα που έχει προκύψει με την απόφαση του υπουργείου ενέργειας να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία “Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας”. Η απόφαση του ΥΠΕΝ σχετίζεται με τη μη απόδοση των συμφωνημένων ποσοτήτων λιγνίτη από την εταιρία. Στο υπουργείο υπάρχουν διαβουλεύσεις σε σχέση με το ζήτημα που έχει προκύψει. Άγνωστο, όμως παραμένει εάν θα επιδιωχθεί κάποια συνάντηση μεταξύ του υπουργείου και της εταιρίας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς γίνεται σε μια περίοδο που η χώρα μας σχεδιάζει να διπλασιάσει την παραγωγή λιγνίτη και μάλιστα ο υπουργός ενέργειας θα έχει σχετικές συζητήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους την επόμενη εβδομάδα.

Σε ότι αφορά το ζήτημα του λιγνιτωρυχείου της Αχλάδας, οι εργαζόμενοι ζητούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στο ορυχείο, στο οποίο εργάζονται συνολικά 300 εργαζόμενοι. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί 4ωρη στάση εργασίας από το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας, το οποίο απέστειλε ήδη επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία ζητά να μην κλείσει το ορυχείο. Τον αγώνα στηρίζει και η ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν πως σε περίπτωση που κλείσει το ορυχείο θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τον ΑΗΣ Μελίτης.

«Χρειάζεται αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το κλίμα στην κατεύθυνση της ασφάλειας εφοδιασμού» αναφέρει στο iEnergeia.gr ο γ.γ. του σωματείου «Σπάρτακος» κ. Αθανάσιος Μάστορας, σχολιάζοντας τον κίνδυνο διακοπής της φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Υπογράμμισε δε την ανάγκη να στηριχθεί η χώρα και στη λιγνιτική παραγωγή, καθώς αποτελεί «μαξιλάρι» ασφαλείας. Η ΔΕΗ εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή 2.054 εργαζόμενους στους σταθμούς και στα δύο ορυχεία Νότιου και Κεντρικού Τομέα στη Δυτική Μακεδονία. Οι εργαζόμενοι μιλούν για την ανάγκη να γίνουν στοχευμένες προσλήψεις, ώστε να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα να με πληροφορίες υπάρχουν 2,5 εκατ, τόνοι λιγνίτη που επαρκούν για την κάλυψη της λειτουργίας των μονάδων 3,4,5 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου για τους επόμενους 3- 4μήνες.