Π. Κόκκαλης σε Maroš Šefčovič: Χρειαζόμαστε ένα μόνιμο Μηχανισμό Απωλειών και Ζημιών στη θέση των ad hoc λύσεων

Π. Κόκκαλης σε Maroš Šefčovič: Χρειαζόμαστε ένα μόνιμο Μηχανισμό Απωλειών και Ζημιών στη θέση των ad hoc λύσεων
Τετάρτη, 27/09/2023 - 09:14

Συνάντηση με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maroš Šefčovič, είχε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης με αντιπροσωπεία της ευρωομάδας της Αριστεράς. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο συμπρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς, Martin Schirdewan, και η συντονίστρια της Αριστεράς για θέματα περιβάλλοντος, Silvia Modig.

Η συνάντηση έγινε ενόψει της ακροαματικής διαδικασίας που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τρίτη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου οι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν την καταλληλόλητα του Επιτρόπου για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της γενικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, μετά την αποχώρηση του Frans Timmermans.

Ο Πέτρος Κόκκαλης τόνισε την πάγια θέση της Αριστεράς πως η Πράσινη Μετάβαση θα πετύχει μόνο αν είναι δίκαιη και δημιουργήσει τις κατάλληλες ευκαιρίες για τη στήριξη των πιο ευάλωτων ώστε να πάμε όλοι μαζί μπροστά.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε τη σημασία προώθησης του νεοσύστατου Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα, το οποίο, αν αξιοποιηθεί σωστά από τα κράτη μέλη, θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και την προστασία των πολιτών από την ενεργειακή φτώχεια.

Ο ευρωβουλευτής έθεσε επίσης την αναγκαιότητα πύκνωσης των δράσεων όχι μόνο για τον μετριασμό αλλά και για την προσαρμογή, τονίζοντας πως η προσαρμογή τόσο των υλικών όσο και για των άυλων υποδομών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Επανέλαβε την πρόταση για τη δημιουργία μόνιμου Μηχανισμού Απωλειών και Ζημιών στη θέση ad hoc λύσεων, με πόρους που ανταποκρίνονται στην σημερινή πραγματικότητα καθώς οι απώλειες και οι ζημιές που προκαλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες του Ταμείου Αλληλεγγύης, όπως αποδείχθηκε.

Με αφορμή και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο ευρωβουλευτής μίλησε για την επισιτιστική ανασφάλεια ως ένα ακόμα επακόλουθο της κλιματικής αδράνειας που προκαλεί τεράστιες απώλειες και ζημίες.

Τέλος, ο Πέτρος Κόκκαλης τόνισε την κατεπείγουσα ανάγκη να ολοκληρωθούν όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας και προέτρεψε τον Επίτροπο για την επόμενη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal 2.0), με επίκεντρο την κοινωνική δικαιοσύνη.