Π. Πέρκα: Η ΝΔ συμμετείχε στη συμμαχία δεξιάς-Ακροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο εις βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος

Π. Πέρκα: Η ΝΔ συμμετείχε στη συμμαχία δεξιάς-Ακροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο εις βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος
Παρασκευή, 14/07/2023 - 09:18

Δήλωση της βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ​

Μόλις πριν λίγες μέρες στις προγραμματικές δηλώσεις ακούγαμε τον Πρωθυπουργό να ομνύει στην πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα, ως έναν από τους πέντε πυλώνες που θα βασιστεί το εκσυγχρονιστικό κυβερνητικό του πρόγραμμα. Αφού αναγνώρισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματικότητα, υποσχέθηκε ότι το 2030 η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και θεώρησε την κλιματική αλλαγή μία ευκαιρία για τη χώρα μας.

Αντίστοιχα μεγαλεπήβολα σχέδια και εξαγγελίες περί δήθεν πράσινης ατζέντας της ΝΔ είχαμε ακούσει και στις προγραμματικές δηλώσεις του 2019. Έλεγε λοιπόν ότι «η ανάπτυξη ή θα σεβαστεί το περιβάλλον ή απλά δεν θα είναι βιώσιμη… Η χώρα με την πιο όμορφη φύση οφείλει να την προστατέψει. Έμπρακτα. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί απλά μια ηθική υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές. Αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσει η Ελλάδα το σημαντικότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από την απαράμιλλη φυσική της ομορφιά..»

Σύμφωνα με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας την τετραετία 2019-2023 κάθε άλλο παρά πράσινη μπορεί να χαρακτηριστεί. Ενδεικτικά: η εμμονή στα ορυκτά καύσιμα με τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο, η εξόρυξη υδρογονανθράκων, η υπερθέρμανση στην αγορά των ΑΠΕ, αποτυχημένα προγράμματα ηλεκτροκίνησης και εξοικονόμησης ενέργειας, αποτυχημένη αναθεώρηση χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, παρατάσεις αναστολής κατεδάφισης αυθαιρέτων στον αιγιαλό, κατάργηση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, σκάνδαλα στην ανακύκλωση, καθυστερήσεις στους δασικούς χάρτες και στο ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, την βίαιη και κοινωνικά άδικη απολιγνιτοποίηση χωρίς κανένα σχέδιο.

Μόλις εχθές στο Ευρωκοινοβούλιο, η ΝΔ πίστη στο νεοφιλελεύθερο δόγμα της απέδειξε για ακόμα μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο, δηλαδή βλέπει το περιβάλλον ως εμπόδιο στην ανάπτυξη. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ συμμετείχαν στη συμμαχία Δεξιάς-Ακροδεξιάς, με στόχο να μπλοκάρουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κανονισμό σχετικά με την αποκατάσταση της φύσης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τελικά η συμμαχία Αριστεράς, Σοσιαλιστών, Πράσινων και Renew, στην οποία συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κέρδισαν. Η πρόταση του Κανονισμού πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν γίνεται με ευχολόγια και μεγαλεπήβολα σχέδια. Η κλιματική κρίση απαιτεί καθοριστικά μέτρα αντιμετώπισής της. Έχουμε υποχρέωση να δράσουμε για τη φύση, να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να έχουμε μια δίκαιη, συμπεριληπτική και αναδιανεμητική μετάβαση και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που ενσωματώνει τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Όλα αυτά οφείλουμε να τα κάνουμε στην πράξη, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας συγκεκριμένες φιλοπεριβαλλοντικές δημόσιες πολιτικές και δημιουργώντας τις σωστές συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο αγώνας είναι δύσκολος αφού η συντηρητική παράταξη, στην οποία ανήκει και η ΝΔ, αναπαράγει ψέματα και ανακρίβειες προκειμένου να ικανοποιήσει τα συμφέροντα που εκπροσωπεί, για τα οποία το κέρδος είναι πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος.