Τέλος του μήνα η κατάθεση του σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα

Τέλος του μήνα η κατάθεση του σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα
Τετάρτη, 28/06/2023 - 06:30

Έτοιμο προς έγκριση φαίνεται πως είναι το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα η κατάθεση του οποίου στην Κομισιόν θα γίνει άμεσα, καθώς η προθεσμία είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Χθες, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής ο κ. Κάπρος παρέδωσε το σχέδιο στον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη. Όπως έχουμε αναφέρει το κείμενο αυτό θα δοθεί με σκοπό να γίνουν τα πρώτα σχόλια από την Κομισιόν, μέχρι το φθινόπωρο.

Από κει και πέρα το υπουργείο ενέργειας θα βρεθεί μπροστά σε σημαντικές αποφάσεις όπως προφανώς είναι και το ζήτημα των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Όμως δεν είναι μόνο αυτό, καθώς ένα σημαντικό πρόβλημα είναι το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Τα ΥΚΩ υπάρχουν στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών για να μπορούν να έχουν οι κάτοικοι των νησιών που δεν είναι διασυνδεδεμένα στο σύστημα τιμές παρόμοιες με των κατοίκων στην υπόλοιπη χώρα. Από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης και τη στήριξη των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος μετακινήθηκαν ποσά από το συγκεκριμένο λογαριασμό προς το ταμείο ενεργειακής μετάβασης. Το αποτέλεσμα είναι να είναι ελλειμματικός ο λογαριασμός και να προκαλέσει την αντίδραση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας. Αλλαγές στη χρέωση που αφορά τα ΥΚΩ αναμένονται το επόμενο διάστημα. Η νέα χρέωση θα είναι σχεδόν 1,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0 έως 1.600 kWh όταν μέχρι πρότινος ήταν 0,00690 ευρώ. Έτσι ο πολίτης για 1.600KW κατανάλωση τετραμήνου θα πληρώσει από 11,04, 27,20 ευρώ.

Άλλωστε, δεν πέρασε απαρατήρητη η δήλωση του κ. Κάπρου χθες πως το υπουργείο να αντιμετωπίσει το τελευταίο διάστημα κλήθηκε να αντιμετωπίσει 3-4 προβλήματα. Την ίδια ώρα στην αγορά επικρατεί προβληματισμός σε σχέση με την τύχη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.