Σ. Φάμελλος: Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και η ΔΕΗ αισχροκερδεί, το 80% των υπερκερδών στην πλάτη των καταναλωτών

Σ. Φάμελλος: Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και η ΔΕΗ αισχροκερδεί, το 80% των υπερκερδών στην πλάτη των καταναλωτών
Πέμπτη, 11/05/2023 - 15:42

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει επιστρέψει ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη στους καταναλωτές αλλά, αντιθέτως, βάζει πλάτη στα υπερκέρδη

«Ο κος Μητσοτάκης παραδέχθηκε εχθές στο debate των πολιτικών αρχηγών ότι δημιουργήθηκε επί της δικής του διακυβέρνησης το τόσο σοβαρό σκάνδαλο των υποκλοπών. Τελικά παρακολουθείτο και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων τουλάχιστον για ένα χρόνο και Υπουργός της κυβέρνησης, ο κος Χατζηδάκης και πάμε σε εκλογές χωρίς να έχουμε απαντήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη ούτε γνωρίζουμε ποιος έχει την πολιτική, την ποινική και την αστική ευθύνη για αυτό το σκάνδαλο», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

Πρόσθεσε πως αν οι θεσμοί λειτουργούσαν θα είχε λάβει απαντήσεις η κοινωνία. «Παραμένει όμως δέκα μέρες πριν τις εκλογές αναπάντητο το ερώτημα για ποιο λόγο η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη, τον κ. Φλώρο, τον κ. Ανδρουλάκη αλλά και δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. Θα θέλαμε η δικαιοσύνη να είχε υπερβεί την ανεπάρκεια της κυβέρνησης ή πιθανό σχέδιο απόκρυψης των ευθυνών για τις υποκλοπές εκ μέρους της κυβέρνησης και να έχει δώσει απαντήσεις. Διότι εχθές ακούσαμε ότι ο κος Ανδρουλάκης παρακολουθείτο παρότι δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Όμως ούτε η δικαιοσύνη αποδείχθηκε επαρκής».

«Υπάρχει λοιπόν ένα τεράστιο πρόβλημα δημοκρατίας το οποίο έχει εξετάσει και η αρμόδια Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου. Και εάν λειτουργούσαν οι θεσμοί δεν θα γίνονταν παρακολουθήσεις μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου. Υπήρξε άλλη κυβέρνηση που είχε το θράσος να παρακολουθεί πολιτικό αρχηγό κόμματος, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και δικούς της Υπουργούς; Είναι δυνατόν να παρακολουθείται ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων σε μία ευρωπαϊκή χώρα και σαν να μην έφτανε αυτό να παραμένει το θέμα χαμηλά και να έχει κουκουλωθεί;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια.

Στάθηκε ακόμη στο ότι η Ελλάδα έφτασε να εξάγει κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης: «Δυστυχώς η Ελλάδα έγινε και εξαγωγέας του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης και η Ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) στο Υπουργείο Εξωτερικών για αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Υπεύθυνος δε για την εξαγωγή του κακόβουλου λογισμικού ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, ο οποίος είναι σήμερα αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΝΔ υπεύθυνος για οργανωτικά και προεκλογικά θέματα, άρα ευθέως συνδεδεμένος με τον κ. Μητσοτάκη. Πού βρίσκεται λοιπόν το πόρισμα της ΕΔΕ για την εξαγωγή του Predator από την Ελλάδα σε άλλες χώρες; Ο κος Μητσοτάκης παραδίδει μία φτωχότερη Ελλάδα με λιγότερη δημοκρατία και ασφάλεια».

Ο Σ.Φάμελλος υποστήριξε επίσης ότι το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση στηρίζει την αισχροκέρδεια. «Το πρόβλημα είναι για παράδειγμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει μία ΔΕΗ με τον γαλάζιο κ. Στάσση που αμείβεται με 1.000 ευρώ την ημέρα, με τη ΔΕΗ που πουλούσε ρεύμα ακόμη και πριν την ενεργειακή κρίση, μέσα στην πανδημία, τρεις φορές πάνω από το κόστος. Το πρόβλημα είναι ότι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και η ΔΕΗ αισχροκερδεί, κάτι που έχει αποδειχθεί και από την έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα υπερκέρδη όπου, το 80% των υπερκερδών στην πλάτη των καταναλωτών αφορούν τη ΔΕΗ».

Έκλεισε κάνοντας αναφορά στα υπερκέρδη: «Τα αποτελέσματα των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι συγκεκριμένα. Τα δύο διυλιστήρια της χώρας έχουν ήδη καταγράψει εν μέσω ακραίας ακρίβειας 2,6 δισ. ευρώ υπερκέρδη για το 2022 και οι ενεργειακές εταιρείες υπερκέρδη 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό το έχει επιτρέψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχουν διπλάσιες αποδόσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. Έχουμε ρεκόρ κερδοφορίας τραπεζών και ρεκόρ ακρίβειας επιτοκίων. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει επιστρέψει ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη στους καταναλωτές αλλά, αντιθέτως, βάζει πλάτη στα υπερκέρδη».