ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Αντιμετώπιση ανεξέλεγκτης ρύπανσης από την απόρριψη κενών συσκευασιών φυτοπροστασίας

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Αντιμετώπιση ανεξέλεγκτης ρύπανσης από την απόρριψη κενών συσκευασιών φυτοπροστασίας
Πέμπτη, 30/03/2023 - 13:53

Στο σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργείται από το έλλειμμα στη διαχείριση των κενών συσκευασιών και στις ποικίλες προεκτάσεις του οι οποίες πέραν της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος αφορούν και στη δημόσια υγεία, αναφέρθηκαν με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος ΑλλαγήςΓιώργος Αρβανιτίδης,Ανδρέας ΠουλάςκαιΓιώργος Φραγγίδης.

Επισημαίνοντας τις συνήθεις πρακτικές που ακολουθούνται όπως η απευθείας καύση των συσκευασιών στο χώρο χρήσης τους αλλά και η παράνομη και ανεξέλεγκτη απόρριψη των συσκευασιών με σοβαρές επιπτώσεις στο χερσαίο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα, κατέδειξαν την ανυπαρξία ενός επίσημου Συστήματος Ανακύκλωσης για τα πλαστικά συσκευασιών, γεγονός που οδηγεί τους Δήμους σε όλη την Ελλάδα, σε περιβαλλοντική υποβάθμιση αλλά και αδυναμία οικονομικής διαχείρισης της απορρύπανσης των περιοχών απόρριψης, με σοβαρές για την ανθρώπινη υγεία επιπτώσεις.

Όπως σημείωσαν οι βουλευτές από το 2013 βάσει σχετικής νομοθεσίας, θα έπρεπε να εφαρμόζεται η ξεχωριστή συλλογή των συγκεκριμένων συσκευασιών κάτι που δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Με βάση τις ανωτέρω επισημάνσεις ερωτήθηκαν οι κ.κ. Υπουργοί εάν υπάρχει πλάνο αντιμετώπισης της ανεξέλεγκτης απόρριψης κενών συσκευασιών από τη χρήση προϊόντων Φυτοπροστασίας αλλά και για το λόγο που καθυστερεί η ανάπτυξη νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας και η έγκριση του συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών φυτοπροστασίας.