Γεωργιάδης: Η αύξηση των ΑΠΕ θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές

Γεωργιάδης: Η αύξηση των ΑΠΕ θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές
Eurokinissi
Τετάρτη, 01/03/2023 - 18:17

Στη συμβολή των ΑΠΕ στο να γίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ετήσιο Φόρουμ του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με θέμα "Επανασχεδιασμός του Χάρτη των Ελληνικών Εξαγωγών, οι Χώρες-Στόχοι των Ελλήνων Εξαγωγέων".

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το 2009-2010 ο συνολικός όγκος εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ ήταν κάτω από 10% ενώ σήμερα βρίσκεται πάνω από 23%, γεγονός που καταδεικνύει τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εξαγωγές χωρίς αύξηση των εισαγωγών, λόγω των πρώτων υλών αλλά, όπως πρόσθεσε, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα μειώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο μέλλον με την αυξητική συμβολή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και κατ' επέκταση, στην μείωση του κόστους ενέργειας που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Οι εξαγωγές μας, όπως είπε, έχουν μεγάλο περιθώριο να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσο ανεβαίνει στο ενεργειακό μείγμα η πράσινη και φτηνότερη ενέργεια, και μέσα στην επόμενη πενταετία η βιομηχανία θα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λαμβάνοντας φτηνότερο ρεύμα, όπως σημείωσε ο υπουργός.

Επίσης, επανέλαβε ότι σύντομα ξεκινάει ένα νέο πρόγραμμα 700 εκατ. ευρώ για πράσινη ενέργεια στις ΜμΕ.

"Η αύξηση των τελωνειακών εσόδων μας οδηγεί στον μεγαλύτερο στόχο των 16 δισ. ευρώ για το 2023" όπως είπε.