Τα επόμενα νομοσχέδια του ΥΠΕΝ – Η τύχη του νέου ΕΣΕΚ

Τα επόμενα νομοσχέδια του ΥΠΕΝ – Η τύχη του νέου ΕΣΕΚ
Σάββατο, 18/02/2023 - 07:27

Στον αέρα βρίσκεται η ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα του οποίου οι κατευθύνσεις όπως είναι γνωστό παρουσιάστηκαν τον προηγούμενο μήνα όμως πλέον ακολουθεί η διαβούλευση.

Μπορεί ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών να μην έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, πάντως οι επόμενοι μήνες αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον και σίγουρα στο υπουργείο Ενέργειας υπάρχουν νομοσχέδια τα οποία σκοπεύει να φέρει το επόμενο διάστημα.

Ένα από αυτά το ζήτημα της διεύρυνσης της ΡΑΕ με το νομοσχέδιο να έχει τεθεί ήδη σε διαβούλευση. Θα ανατεθούν στη σημερινή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) οι αρμοδιότητες εποπτείας και ελέγχου, τόσο των παρόχων υπηρεσιών ύδατος (ύδρευσης και αποχέτευσης), όσο και των φορέων διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Η Ρ.Α.Ε. θα μετονομαστεί πλέον σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων - Ρ.Α.Α.Ε.Υ. Σύμφωνα με το άρθρο 23 του νομοσχεδίου «ο πρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), των οποίων η θητεία δεν έχει λήξει, καταλαμβάνουν αυτοδικαίως τις θέσεις του Αντιπροέδρου και των μελών του κλάδου ενέργειας της Ρ.Α.Α.Ε.Υ, αντιστοίχως, μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας τους».

Στο μεταξύ, στον αέρα βρίσκεται η ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα του οποίου οι κατευθύνσεις όπως είναι γνωστό παρουσιάστηκαν τον προηγούμενο μήνα όμως πλέον ακολουθεί η διαβούλευση. Έτσι παραμένει άγνωστο εάν θα κατατεθεί προς ψήφιση πριν την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Άλλωστε, σύμφωνα με εκτιμήσεις αφού κατατεθεί το ΕΣΕΚ, θα ακολουθήσουν άλλα νομοσχέδια που θα εξειδικεύουν τους στόχους για υδρογόνο, βιοαέριο, βιομεθάνιο.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι περιοδείες του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στις περιφέρειες της χώρας. Την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην Θεσσαλία όπου θα παρουσιαστεί το περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης. Με ενδιαφέρον έτσι αναμένεται το σχέδιο που αφορά τον κλάδο της ενέργειας και πολύ περισσότερο οι προβλέψεις για τις ΑΠΕ. Στο μεταξύ συνεχίζονται τα βέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί ότι άφησε χωρίς έλεγχο την αγορά ενέργειας και χωρίς καμία ρυθμιστική παρέμβαση τη στιγμή που αυξάνεται η ενεργειακή φτώχεια στη χώρα μας. Επίσης, μέχρι τώρα αναφέρει πως δεν έχει εισρεύσει στα κρατικά ταμεία ένα ευρώ από τη φορολόγηση των ενεργειακών εταιρειών.