Φάμελλος-Πέρκα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει τα πάντα για να μη φορολογηθούν τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών

Φάμελλος-Πέρκα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει τα πάντα για να μη φορολογηθούν τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών
Παρασκευή, 17/02/2023 - 14:46

Κοινή δήλωση Σ. Φάμελλου - Π. Πέρκα για τη μη φορολόγηση υπερκερδών στο ρεύμα

Ακόμα μία φορά επιβεβαιώνεται ότι η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να μην φορολογούνται αλλά, αντίθετα, να πολλαπλασιάζονται τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, μία πραγματική κλοπή εις βάρος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.

Ξεκίνησε με το επιτελικό μαγείρεμα των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών όπου τα 2,2 δισ. ευρώ (Ιούλιος 2021 με Ιούνιος 20​22) με εντολή Μαξίμου έγιναν μόλις 415 εκατ. ευρώ, ενώ ο κ. Σκρέκας αρνήθηκε να καταθέσει τη σχετική έκθεση-υπολογισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στη Βουλή που έχει λάβει από τον Νοέμβριο, για να κρύψει την αλήθεια!

Συνέχισε με τη μη φορολόγηση των προκλητικών κερδών της δημόσιας κατά πλειοψηφία ΔΕΠΑ Εμπορίας που δεκαπλασίασε τα κέρδη της από το 2020 στο 2021, παρά τη δέσμευση Σκρέκα στις 21.06.2022 ότι θα φορολογηθούν και αυτά. Αντίστοιχα, στα «αζήτητα» έχουν παραμείνει και τα υπερκέρδη που εντόπισε η ΡΑΕ στην αγορά εξισορρόπησης (67 εκατ. ευρώ) την περίοδο Νοέμβριος 2020-Φεβρουάριος 2021, για τα οποία μάλιστα η Ρυθμιστική Αρχή είχε προτείνει νομοθετική ρύθμιση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε ως τροπολογία.

Ακολούθησε η νομοθετική ρύθμιση-«χάδι» στα δύο διυλιστήρια της χώρας, όπου αναμένεται να εισπραχθούν μόλις 600-650 εκατ. ευρώ για υπερκέρδη 2,6 δισ. ευρώ για το 2022, και αυτά υπό αίρεση και μετά τις εκλογές!

Και συνεχίζεται με την αποφυγή φορολόγησης των υπερκερδών στην προμήθεια (λιανική) ρεύματος όπου, μόνο το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2022, υπήρξαν υπερκέρδη της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Παρότι υπάρχει νομοθετική ρύθμιση από την 18.11.2022 μετά από πίεση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που προέβλεπε να φορολογηθεί το τρίμηνο Αύγουστος-Οκτώβριος 2022 μέχρι 23.12.2022 και η ΡΑΕ όφειλε να έχει καταθέσει τον υπολογισμό τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη η αισχροκέρδεια θα παραμένει στο απυρόβλητο και ότι λίγοι θα συνεχίσουν να σωρεύουν υπερκέρδη εις βάρος των νοικοκυριών και της πραγματικής οικονομίας της χώρας. Επαναλαμβάνουμε: ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επιμείνει μέχρι τέλους. Μετά τις εκλογές το πάρτι θα τελειώσει. Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα φορολογήσει τα υπερκέρδη που θα επιστραφούν στους καταναλωτές και θα δώσει τέλος στην ασυδοσία των ενεργειακών εταιρειών.