Αποδεκτές οι προτάσεις Κόκκαλη από την πρόεδρο Μέτσολα για την υλοποίηση και επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης

Αποδεκτές οι προτάσεις Κόκκαλη από την πρόεδρο Μέτσολα για την υλοποίηση και επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης
Πέμπτη, 02/02/2023 - 08:12

Ο Πέτρος Κόκκαλης είχε συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Σκοπός ήταν αφενός η εφαρμογή των προτάσεων της Έκθεσης για την υλοποίηση και επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) της οποίας ήταν εισηγητής το 2022 στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αφετέρου η συνεργασία με τα αλλά θεσμικά όργανα για την προώθηση τους. Ο Πέτρος Κόκκαλης θα είναι εκ νέου εισηγητής για το 2023.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της THE LEFT εισηγήθηκε τη δημιουργία της συγκεκριμένης Έκθεσης στο πλαίσιο της βαθιάς του πεποίθησης πως η υπεύθυνη πολιτική μπορεί να προκύψει μόνο αν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και ανάλυση (science based politics) αφοσιωμένα στην υπηρεσία του ανθρώπου, στην κοινωνική προστασία, την οικονομική ευημερία, την ισότητα, την υγεία και την παιδεία. Πόσω μάλλον στο ζήτημα της κλιματικής δράσης.

Οι επισημάνσεις και οι προτάσεις του ευρωβουλευτή αφορούσαν τον ενεργό ρόλο του κοινοβουλίου στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την περεταίρω προώθηση της Ατζέντας 2030 και των 17 στόχων, την συμμετοχή της Προέδρου στα μεγάλα παγκόσμια φόρα του 2023 για τους ΣΒΑ, τη διαδικασία της εθελοντικής αξιολόγησης της ΕΕ για τους Στόχους (‘Voluntary Review’) που θα παρουσιαστεί τον προσεχή Ιούλιο.

Τέλος ο ευρωβουλευτής επισήμανε πως για να διατηρηθεί ο πρωτοπόρος ρόλος της ΕΕ στον κόσμο, πρέπει προς τα έξω να επεκτείνει τη στήριξη προς τρίτες χώρες για την επίτευξη των ΣΒΑ, ενώ για το ίδιο το ευρωκοινοβούλιο τόνισε την ανάγκη να γίνει «πρωταθλητής βιωσιμότητας» και να μετρήσει το δικό του κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, γιατί «είναι απαραίτητη μια εσωτερική αξιολόγηση του Κοινοβουλίου για να προσδιοριστεί η επίδοσή του στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα».

325937061_5862944670438530_7047537540222821370_n.jpg