Φάμελλος: Αναγκαίοι οι ενιαίοι κανόνες στην αγορά των ΑΠΕ

Φάμελλος: Αναγκαίοι οι ενιαίοι κανόνες στην αγορά των ΑΠΕ
Πέμπτη, 20/10/2022 - 12:39

Οι διαδικασίες για ΑΠΕ πρέπει να στηρίζονται στους καθαρούς κανόνες, στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο, και τη συναίνεση της κοινωνίας. «Οι fast track διαδικασίες δυσφημούν τις ΑΠΕ στην κοινωνία».

Την ανάγκη για θέσπιση ενιαίων κανόνων για την αγορά των ΑΠΕ προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κλίμα ασφάλειας δικαίου για τους επενδυτές, αλλά και σαφείς συνθήκες για την προστασία του περιβάλλοντος επεσήμανε από το βήμα του 4ου Συνεδρίου για τις ΑΠΕ και την Αποθήκευση Ενέργειας που διοργανώνει το energypress.gr ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος και τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Φάμελλος αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν θέλει να θέτει κανόνες πριν τα έργα», αλλά και για μεγάλη καθυστέρηση σε διαγωνισμούς, έθεσε ζήτημα θέσπισης ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ και τόνισε ότι πρέπει οι Επενδυτές να βεβαιώθούν ότι στη Ελλάδα υπάρχει κράτος δικαίου.

Επιπλέον, ο Τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε τέσσερις βασικές προτεραιότητες για την δημιουργία ΑΠΕ: Αποθήκευση, ηλεκτρικός χώρος, χωροταξικό, πλουραλισμός στην παραγωγή.

Κάλεσε όλους του εμπλεκόμενους να διαπιστώσουν την πραγματική δυνατότητα σε ΑΠΕ και επεσήμανε την ανάγκη για ενεργειακή δημοκρατία και πλουραλισμός παραγωγών, προσθέτοντας ότι «κακώς έχουν μπει στην άκρη οι ενεργειακές κοινότητες».

Ακόμα ο κ. Φάμελλος είπε ότι: Τα έργα που αναμένουν άδεια σύνδεσης είναι υπερπολλαπλάσια –έως και 4 φορές επάνω- σε σχέση με τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ και των στόχων που έχουν τεθεί και επεσήμανε ότι: «Οι εξελίξεις έχουν αποδείξει την ενεργειακή ανασφάλεια της Ευρώπης, την ανακολουθία λόγων και έργων όσον αφορά την πράσινη μετάβαση, αλλά και την αδυναμία της αγοράς να λύσει τα προβλήματα της».