Μητσοτάκης: Πλαφόν στο αέριο - Όχι σε εθνικούς μικροϋπολογισμούς που υπονομεύουν την αλληλεγγύη

Μητσοτάκης: Πλαφόν στο αέριο - Όχι σε εθνικούς μικροϋπολογισμούς που υπονομεύουν την αλληλεγγύη
Τρίτη, 04/10/2022 - 12:33

Παρά τις αντιξοότητες η πατρίδα προχωρά μπροστά. «Είναι η Ελλάδα που αντιστέκεται και υπομένει» και έτσι σήμερα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας, ενώ στηρίζειόσο γενναία μπορείτο εισόδημα των νοικοκυριών και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

«Ύστερα από 39 μήνες γόνιμης διακυβέρνησης, μπορούμε να πούμε ότι η ΝΔ είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων που κοιτούν μπροστά και στοχεύουν ψηλά», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, με αφορμή τα γενέθλια του κόμματος.

Για την ενέργεια

Πρέπει να τεθεί ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο, πρέπει η τιμή να αποσυνδέεται από την τιμή του ρεύματος και η αγορά και η διανομή του να γίνονται πιο αποτελεσματικά από την Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός. Κοιτώντας προς το Βερολίνο, δε, τόνισε ότι σε μια τέτοια αναγκαιότητα δεν μπορούν να σταθούν εθνικοί μικροϋπολογισμοί που υπονομεύουν την αλληλεγγύη.

Όταν οι αγορές δεν λειτουργούν σωστά, τον λόγο πρέπει να έχει η πολιτεία.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Δικός μας στόχος παραμένει ο δυτικός κόσμος και πυξίδα μας το διεθνές δίκαιο και η Δημοκρατία» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ ο πρωθυπουργός. «Γι’ αυτό στην Ουκρανία συμπαραστεκόμαστε στον αμυνόμενο. Αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων που κάποιοι πιθανώς πρόθυμα θα ήθελαν να μιμηθούν στην γειτονιά μας. Αυτές οι ανιστόρητες απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δημιουργούμε αναχώματα στην προσπάθεια της Μόσχας να μετατρέψει την ενέργεια σε όπλο για την αποσταθεροποίηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών» συμπλήρωσε και συνέχισε πως «Κανένας εθνικός προϋπολογισμός, ούτε μηχανισμός, μπορεί να καλύψει πλήρως το παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων. Για αυτό δίνω μάχη για μία συμπληρωματική ευρωπαϊκή λύση. Πρέπει να τεθεί ένα πλαφόν στην διεθνή τιμή του φυσικού αέριου και να υπάρξει αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την αυτήν του ηλεκτρικού ρεύματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως «Δεν πρέπει οι εθνικοί προϋπολογισμοί να υπονομεύουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» Ωστόσο, «Ό,τι και να γίνει στην Ευρώπη το σχέδιο στήριξης της ελληνικής κοινωνίας θα συνεχιστεί χωρίς να υπάρξει διασάλευση της δημοσιονομικής ισορροπίας».

Για τα ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα ο πρωθυπουργός τόνισε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει πως τα σύνορα μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο. «Γαλανό θέλουμε και τον ουρανό στις σχέσεις με τους γείτονες μας. Είμαι αισιόδοξος ότι το δηλητήριο δεν φθάνει στους λαούς μας γιατί ξέρουν πως η γεωγραφία δεν αλλάζει όταν κάποιος επιχειρεί να παραχαράξει τους χάρτες και ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται με πυροτεχνήματα. Περιμένουμε την άλλη όχθη του Αιγαίου να επανέλθει στον δρόμο της λογικής και της ειρήνης».