Νίκος Ανδρουλάκης: Η Δημοκρατία δεν μετράται με την κιλοβατώρα

Νίκος Ανδρουλάκης: Η Δημοκρατία δεν μετράται με την κιλοβατώρα
Παρασκευή, 16/09/2022 - 10:30

Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που αύξησε την εξάρτηση της από φυσικό αέριο κατά 25% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης διεξάγεται κάτω από συνθήκες διεθνούς γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε το ρου της ευρωπαϊκής ιστορίας και έθεσε διλήμματα στα οποία η Ε.Ε. δεν ήταν προετοιμασμένη να απαντήσει. Οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι σήμερα εκτεθειμένοι σε ένα επιθετικό κύμα ακρίβειας, καθώς πληρώνουν τεράστιο κόστος για το βασικό αγαθό της ενέργειας, τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας του στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ακολουθούν σημεία από την ομιλία του κ. Ανδρουλάκη

Για την απολιγνιτοποίηση

Είναι προοδευτική ή βαθιά συντηρητική η βίαιη απολιγνιτοποίηση με τη σφραγίδα των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ που άφησαν τη χώρα και τους πιο ευάλωτους Έλληνες εκτεθειμένους;

Με τις επιλογές τους, κατάφεραν να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που αύξησε την εξάρτηση της από φυσικό αέριο κατά 25% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αυτά δεν είναι σοβαρές επιλογές. Δεν είναι επιλογές που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά τα ισχυρά συμφέροντα.

Ενώ όλες οι χώρες θέτουν τις βάσεις για την απανθρακοποίηση της οικονομίας και της οριστικής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, η κυβέρνηση αντικατέστησε τον λιγνίτη με το εισαγόμενο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εφαρμόσουμε και στη χώρα μας την εξαίρεση που έλαβαν οι χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου, και να πληρώνουμε πολλαπλάσιες τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια.

Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ακόμα και τώρα που ξαφνικά η κυβέρνηση θυμήθηκε τις ΑΠΕ, δεν έχουμε το ειδικό χωροταξικό, δεν υπάρχουν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές μελέτες, απουσιάζουν πλήρως οι αναγκαίες επενδύσεις στο δίκτυο που θα επέτρεπαν τη διάχυση τους σε όλη την κοινωνία, οι επενδύσεις στις τεχνολογίες αποθήκευσης που θα επέτρεπαν την καλύτερη και αποδοτικότερη χρήση τους.

Άρα για ποια πράσινη μετάβαση μιλάμε;

Στο όνομα της δήθεν στήριξης των καταναλωτών, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Άλλη μια έκφραση δημοσιονομικού λαϊκισμού.

Τρέχουν πίσω από τις στρατηγικές αστοχίες τους.

Τι άλλο πέρα από ενεργειακός παραλογισμός είναι οι ανακοινώσεις διπλάσιου επιδόματος για να επιστρέψουν οι καταναλωτές στο πετρέλαιο, ενώ είναι βάση νόμου υποχρεωτική η μελέτη αερίου σε νέες οικοδομές;

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Εμείς, αντίθετα από την αρχή ήμασταν ξεκάθαροι, με συγκεκριμένες προτάσεις που στόχο έχουν να προστατεύσουν τους πολίτες.

Μιλήσαμε για την επιβολή πλαφόν στη λιανική, ώστε να πληρώνουν και οι εταιρείες ένα κόστος αυτής της περιπέτειας και όχι να κερδίζουν χειμώνα-καλοκαίρι.

Ζητήσαμε η στήριξη να δίνεται με κίνητρα εξοικονόμησης ώστε να μειωθεί η κατανάλωση και, παράλληλα, η επιδότηση της κιλοβατώρας να γίνεται κλιμακωτά. Δεν μπορεί να παίρνει την ίδια επιδότηση για την κιλοβατώρα ο ολιγάρχης με τον άνθρωπο των 300 ευρώ. Αυτό είναι μία τεράστια κοινωνική αδικία.

Προτείναμε την παροχή φορολογικών κινήτρων σε όσους προχωρούν σε άμεσες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας όπως είναι η έκπτωση φόρου αλλά και η μείωση του ΦΠΑ για παράδειγμα τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Τονίσαμε την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας για το Εξοικονομώ που παραμένει ουσιαστικά παγωμένο.

Με τους φόρους των πολιτών επιδοτεί τα κέρδη της ολιγαρχίας ενώ εμείς μιλήσαμε πρώτοι για την ανάγκη φορολόγησης των υπερκερδών των λίγων για να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες των πολλών.

Η κα. Φορ ντερ Λάιεν, έκανε τις πρώτες, καθυστερημένες, επίσημες ανακοινώσεις όχι στο πλαίσιο αυτών που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά στο πλαίσιο αυτών που λέμε εμείς εδώ και μήνες.

Τελευταία τροποποίηση στις 16/09/2022 - 14:35