Η ενεργειακή κρίση στο επίκεντρο της ομιλίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η ενεργειακή κρίση στο επίκεντρο της ομιλίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Τετάρτη, 14/09/2022 - 08:41

Την καθιερωμένη ετήσια ομιλία για την «Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εκφωνεί σε λίγη ώρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 10:00 το πρωί ώρα Ελλάδος.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να κάνει απολογισμό των πεπραγμένων του προηγούμενου έτους, παραθέτοντας τις δράσεις για τη στήριξη της Ουκρανίας και τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και θα παρουσιάσει τις προτεραιότητας της Επιτροπής για τον επόμενο χρόνο, καθώς και τις ενέργειας στις οποίες θα προβεί για την επίτευξη αυτών, μέσω νομοθετικών και άλλων πρωτοβουλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένης της κρίσιμης συγκυρίας, θα τοποθετηθεί -δίνοντας απαντήσεις- σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, επικεντρώνοντας ιδιαιτέρως στην ενεργειακή κρίση.

Η σημερινή ομιλία είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς μία σειρά από θέματα απαιτούν λύσεις και απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως «η ανταπόκριση της ΕΕ στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής, η ενεργειακή κρίση και το κράτος δικαίου». Επιπλέον, «οι προτεραιότητες που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την περσινή συζήτηση για την Κατάσταση της ΕΕ παραμένουν επίκαιρες, καθώς η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού και για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό».