Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν: Στην ατζέντα η αυξημένες τιμές στην ενέργεια

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν: Στην ατζέντα η αυξημένες τιμές στην ενέργεια
Τρίτη, 13/09/2022 - 09:08

Το εξαιρετικό επίπεδο των Ελληνογαλλικών σχέσεων, είχαν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουν κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και του δείπνου, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την κρίση των τιμών ενέργειας και τα εθνικά μέτρα που έχουν λάβει Ελλάδα και Γαλλία. Όπως αναφέρουν τα ίδια πρόσωπα, υπογράμμισαν ακόμη την ανάγκη για συντονισμένη απάντηση της Ε.Ε. τόσο σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, ζήτημα που αγγίζει όλους τους Ευρωπαίους, όσο και για τη διατήρηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει τις σημαντικές προοπτικές που προσφέρουν οι υποδομές της χώρας μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

«Οι δύο χώρες μας συντονίζονται σήμερα και στην άμυνα απέναντι στην εκτίναξη των διεθνών τιμών στην ενέργεια. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που υποστήριξε μια πιο δυναμική ευρωπαϊκή παρέμβαση στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου, αλλά και την άμεση αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από τις τιμές του ηλεκτρισμού και συμφωνούμε μάλιστα και δρομολογούμε και εμείς αυτήν την μετρημένη κατανάλωση ενέργειας από την πολιτεία και από τους πολίτες, την ενεργειακή εγκράτεια (sobriété énergétique) όπως την αποκαλούμε και οι δύο στο εσωτερικό των χωρών μας. Kαι βέβαια και οι δύο χώρες δρομολογούν τα δικά τους προγράμματα στήριξης προκειμένου οι πολίτες μας, τα νοικοκυριά μας, οι επιχειρήσεις μας, να μην είναι απροστάτευτοι απέναντι στις μεγάλες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τώρα την ευκαιρία να απαντήσει συντονισμένα στην απόπειρα της Μόσχας να μετατρέψει την ενέργεια ουσιαστικά σε ένα όπλο, σε έναν μοχλό αναστάτωσης και πολιτικής αστάθειας σε ευρωπαϊκές χώρες».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις του χαιρέτισε την στενή συνεργασία της Ελλάδας και της Γαλλίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτες τις προκλήσεις και τις δηλώσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Αναφερόμενος στην στρατηγική σύμπραξη Ελλάδας και Γαλλίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας τόνισε ότι βασίζεται στις κοινές απόψεις των δύο χωρών αναφορικά με τις αρχές της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας.

Ο πρόεδρος Μακρόν αναφερόμενος στη συνέχεια στον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε την ανάγκη να στηριχθεί το Κίεβο για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί τόσο στο στρατιωτικό όσο και στον ανθρωπιστικό τομέα. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι θα συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό θέματα που αφορούν τόσο την πυρηνική όσο και την ενεργειακή και την επισιτιστική ασφάλεια. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας ανέφερε ότι θα συζητηθεί τόσο το θέμα των τιμών της όσο και της ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε εκ μέρους της χώρας του την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που επέδειξε και την βοήθεια που προσέφερε σε σχέση με την αντιμετώπιση των πρωτοφανών πυρκαγιών που έπληξαν αυτό το καλοκαίρι τη Γαλλία.