Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμος για πρόωρες εκλογές – Επιδότηση για 60 λίτρα το μήνα με το Fuel Pass 2

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμος για πρόωρες εκλογές – Επιδότηση για 60 λίτρα το μήνα με το Fuel Pass 2
Τρίτη, 21/06/2022 - 11:16

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας εκτός αν… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για άλλη μια φορά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες η οποία θα κριθεί (και) από τον… ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει πεπεισμένος ότι η ελληνική οικονομία θα αντέξει και ότι ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, υπάρχει ενεργειακή επάρκεια.

Όλα αυτά και πολλά ακόμη λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο capital.gr, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το Fuel Pass 2, την επιδότηση για τα καύσιμα, η οποία θα είναι αυξημένη. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε φυσικά και στο «καυτό» θέμα των εκλογών.

Σε ό,τι αφορά στο Fuel Pass, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες, καθώς ανακοινώσεις θα γίνουν μετά το υπουργικό συμβούλιο και το μεσημέρι από τους συναρμόδιους υπουργούς. «Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσον αφορά στα καύσιμα, ας το ονομάσουμε ένα Fuel Pass 2 για τους επόμενους τρεις μήνες. Χωρίς να μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες, μιλάμε για αυξημένες επιδοτήσεις για καταναλώσεις ύψους 60 λίτρων το μήνα, σε σχέση με αυτό το οποίο είχαμε εκταμιεύσει το προηγούμενο τρίμηνο όταν θέσαμε σε εφαρμογή το Fuel Pass 1», είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, για άλλη μια φορά απέκλεισε τη μείωση φόρων στα καύσιμα ή αλλού. «Δεν θα προχωρήσουμε σε οριζόντιες μειώσεις Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ή ΦΠΑ, ακριβώς γιατί με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά δεν μπορούμε να είμαστε στοχευμένοι, επιβραβεύουμε περισσότερο τους έχοντες και κατέχοντες από αυτούς που έχουν παραπάνω ανάγκη. Και βέβαια είναι μέτρα τα οποία έχουν πολύ μεγάλο δημοσιονομικό αποτύπωμα».

«Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, διότι θεωρώ ότι αυτό είναι το θεσμικά ορθό και επιβεβλημένο», είναι η πρώτη απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ερώτημα για εκλογές. Παράλληλα όμως αφήνει, ξανά, ένα… παράθυρο.

«Είχα πολλές “ευκαιρίες” να κάνω εκλογές σε μία περίοδο που οι δημοσκοπήσεις ήταν εξαιρετικά βολικές για τη Νέα Δημοκρατία και δεν το έκανα διότι δεν μπορώ να βάζω στο ζύγι το κομματικό συμφέρον εις βάρος του εθνικού συμφέροντος.

Ταυτόχρονα όμως έχω πει ότι, ναι, μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται. Αλλά αυτό είναι μία έκκληση προς την αντιπολίτευση, να μπορούμε να συζητήσουμε με λογική και με μέτρο και με αντιπαράθεση, όποτε αυτή χρειάζεται, τις πολιτικές μας διαφωνίες», είπε και πρόσθεσε: «θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές: ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα».

Σχολιάζοντας τις προειδοποιήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών προς τους πολίτες τους για τον κίνδυνο ελλείψεων ενεργειακών πόρων, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «είμαστε καλυμμένοι και για το χειρότερο δυνατό σενάριο που δεν είναι άλλο από την πλήρη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία».

«Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει, αλλά είμαστε έτοιμοι και γι’ αυτό το ενδεχόμενο και έχουμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι. Και βέβαια έχουμε τη δυνατότητα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, να μπορούμε να εισάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο, καθώς είμαστε χώρα πρώτης εισόδου για LNG στο ευρωπαϊκό δίκτυο», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως περισσότερο «με απασχολούν οι τιμές της ενέργειας και λιγότερο η διαθεσιμότητά της, εκεί έχουμε το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή».

Τελευταία τροποποίηση στις 21/06/2022 - 11:54