Ν. Παπαθανάσης: Η Αναπτυξιακή Τράπεζα στηρίζει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ

Ν. Παπαθανάσης: Η Αναπτυξιακή Τράπεζα στηρίζει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ
Eurokinissi
Παρασκευή, 10/06/2022 - 17:34

Στο 10ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο RGC 2022 συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία και στο ρόλο των Αναπτυξιακών Τραπεζών για την ανάπτυξη πράσινων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως: "Η Ευρώπη καθυστέρησε πολύ να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να πάει σε μια ανεξαρτητοποίηση από ορυκτά καύσιμα και φτάσαμε στις μέρες μας όπου ο πόλεμος, μας έφερε μπροστά στην ενεργειακή κρίση και τρέχουμε πλέον να καλύψουμε το κενό". Παράλληλα ανέφερε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα, που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, ξεκίνησε τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των σχημάτων που θέλουν να μπουν στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στην ίδια συζήτηση που μετείχε ο αναπληρωτής υπουργός, ο Αντώνης Παπαγεωργίου, Senior Loan Officer της Ομάδας Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Ελλάδα και την Κύπρο ανέφερε ότι στην χώρα μας έχουν υπογραφεί συμβάσεις που φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ, από τις οποίες ένα μεγάλο ποσοστό περίπου 30% αφορούν το κλίμα και το περιβάλλον. Άλλωστε όπως ανέφερε "η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει βάλει ως στόχο να είναι η Τράπεζα της ΕΕ για το κλίμα και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και έχει δεσμευτεί μέχρι το 2025, τουλάχιστον το 50% των συναλλαγών να αφορούν το κλίμα και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας σε επενδύσεις που θα ξεπεράσουν το 1 τρισ. ευρώ".