Κλιματική Αλλαγή: Το ΕΔΔΑ δικαίωσε την ελβετική ένωση των «Ηλικιωμένων για την προστασία του κλίματος»

Κλιματική Αλλαγή: Το ΕΔΔΑ δικαίωσε την ελβετική ένωση των «Ηλικιωμένων για την προστασία του κλίματος»
Τρίτη, 09/04/2024 - 12:57

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δικαίωσε πριν από λίγο μια ομάδα ηλικιωμένων Ελβετίδων, οι οποίες είχαν προσφύγει κατά της κυβέρνησης της χώρας τους καταγγέλλοντας «την αδυναμία των ελβετικών αρχών να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», οι οποίες έχουν αρνητικές συνέπειες στις συνθήκες ζωής τους και την υγεία τους.

Η ελβετική ένωση των «Ηλικιωμένων για την προστασία του κλίματος», στην οποία συμμετέχουν 2.500 γυναίκες ηλικίας 73 ετών κατά μέσο όρο, επεδίωκε το ΕΔΔΑ να αναγκάσει τη Βέρνη να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα πιο γρήγορα από όσο έχει σχεδιάσει.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδωσε πως το δικαστήριο δεν έκανε δεκτές δύο άλλες υποθέσεις--την προσφυγή έξι νεαρών Πορτογάλων και ενός πρώην δημάρχου στη Γαλλία.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά την προσφυγή το 2020 έξι νεαρών Πορτογάλων - ηλικίας 12 με 24 ετών-- οι οποίοι κατηγορούν συνολικά 32 χώρες στην Ευρώπη που εκλύουν τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ότι απέτυχαν να αποτρέψουν την καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη, με αποτέλεσμα να απειλείται η ζωή τους. Δεν ζητούσαν αποζημίωση, αλλά από το ΕΔΔΑ να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να περιορίσουν δραστικά τις εκπομπές των αερίων αυτών.

Τέλος, στην τρίτη υπόθεση ο Νταμιέν Καρέμ, πρώην δήμαρχος της πόλης Γραντ- Σινθ στη βόρεια Γαλλία, προσέφυγε κατά της άρνησης του Παρισιού να λάβει πιο φιλόδοξα μέτρα για να περιορίσει την κλιματική αλλαγή.

Η πρώτη υπόθεση δεν μπορεί να εφεσιβληθεί και οι άλλες δύο, αν και δεν μπορούν να εφεσιβληθούν, μπορούν να επιστραφούν προς εκδίκαση από εθνικό δικαστήριο.