ΕSG & Κυκλική Οικονομία: η σημασία τους για τις Μικρομεσαίες Οικογενειακές Επιχειρήσεις

ΕSG & Κυκλική Οικονομία: η σημασία τους για τις Μικρομεσαίες Οικογενειακές Επιχειρήσεις
Τρίτη, 09/04/2024 - 15:37

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου Future of Retail 2024 (5 Απριλίου 2024) που διοργάνωσε η ΕΣΕΕ – Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, ο πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE) Νίκος Αυλώνας συμμετείχε στη θεματική ενότητα«Προς μια κυκλική οικονομία».

Με συντονιστή τον κ. Μανόλη Μανιούδη, συμμετείχε σε συζήτηση μαζί με τους κ.κ. Ηλία Ιακωβίδη, Adviser on Green Digital Transformation - DG Connect, European Commission, Στυλιανό Ηλιάδη, Γενικό Διευθυντή, Retail Segments, Strategy & Sales της Τράπεζας Πειραιώς, Nick Soueref, Marketing Lead-Skroutz και Χρήστο Ραυτογιάννη, Founder & CEO of CityCrop. Στο πλαίσιο της συζήτησης αναφέρθηκε από το Κέντρο Αειφορίας (CSE) η σημασία της προετοιμασίας των μικρομεσαίων Οικογενειακών Επιχειρήσεων στην παρουσίαση Εκθέσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης και η συμμόρφωσή τους με τη νομοθεσία CSRD. Επίσης, επισημάνθηκε ότι η Κυκλική Οικονομία δημιουργεί νέα καινοτόμα Επιχειρηματική Μοντέλα και παρουσιάστηκε ο καινοτόμος Δείκτης Circurlarity για προϊόντα.

Ο κύριος Αυλώνας ανέφερε συγκεκριμένα: «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κυκλική οικονομία ακόμα αλλά υπάρχουν πλέον οι κατάλληλες συνθήκες, όπως και στο εξωτερικό, να δημιουργηθούν νέα επιχειρηματικά καινοτόμα μοντέλα που να στηρίζονται στο Reverse Logistics και επαναχρησιμοποίηση μεγάλου ποσοστού των υλικών των προϊόντων. Eπιπλέον, τα κριτήρια ESG αλλάζουν το επιχειρηματικό τοπίο και ιδιαίτερα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα που καλείται να ανταποκριθεί πιο σύντομα από ότι ανέμενε σε θέματα συμμόρφωσης με κριτήρια ESG».

Σημειώνετε ότι το Kέντρο Αειφορίας (CSE) έχει αναπτύξει από τα πρώτα Προγράμματα Πιστοποίησης Στελεχών παγκοσμίως για την Κυκλική Οικονομία (Online Certificate on Circular Economy) και πιστοποιεί στελέχη επιχειρήσεων στα κριτήρια ESG.