Ενεργειακών αναβαθμίσεων συνέχεια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ενεργειακών αναβαθμίσεων συνέχεια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Παρασκευή, 24/02/2023 - 10:53

Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑ Αγιάς

Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας στην Αγιά, ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών ΔΕΥΑ Αγιάς και αγροτικοί δρόμοι 50 χλμ με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Τρία νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 4.178.000 ευρώ ξεκινούν στο Δήμο Αγιάς σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε με το Δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα τις συμβάσεις των έργων που αφορούν στην ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας της Αγιάς, στην ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης και επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑ Αγιάς και στην αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας σε συνολικό μήκος 50 χλμ. σε δασικές περιοχές.

«Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα προχωράμε τρία σημαντικά έργα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η νέα πλατεία σε συνδυασμό με το νέο Δημαρχείο που έχει κατασκευαστεί αλλάζουν την εικόνα του κέντρου της Αγιάς. Το δεύτερο έργο είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης και επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑ Αγιάς που οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας και σε μικρότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Ακόμη, ξεκινά η αποκατάσταση οδοποιίας σε δασικές εκτάσεις σε περισσότερα από 50 χλμ για την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Έργα που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και φέρνουν χρήμα και δουλειές στην πραγματική τοπική οικονομία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας τόνισε τα εξής «Σήμερα είναι ακόμη μια εξαιρετική μέρα για το Δήμο Αγιάς, καθώς με τη διαχρονική και αποτελεσματική συνεργασία που έχουμε με την Περιφέρεια και Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό ξεκινάμε τρία νέα έργα. Προχωράμε στην ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας Αγιάς η οποία έρχεται να συνδεθεί με το νέο Δημαρχείο και την νέα είσοδο της Αγιάς που είναι έργο της Περιφέρειας. Ακόμη, 50 χλμ αγροτικής οδοποιίας σε δασικές περιοχές αποκαθίστανται και αποδίδονται στους παραγωγούς. Ξέρετε ότι φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους αγρότες μας, όμως, η παρουσία και η παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού ήταν καταλυτική. Τόσο με τη λύση που δόθηκε στο πρόβλημα των εξαγωγών στην Αίγυπτο όσο και με την ενίσχυση σε μήλα, κάστανα και κεράσια. Τέλος, η ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών της ΔΕΥΑ Αγιάς μαζί με το φωτοβολταικό που πρόκειται να κατασκευαστεί οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 60%».

Ενεργειακή αναβάθμιση στο Γυμνάσιο και Λύκειο Καναλίων

Στα «πράσινα» κτίρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας εντάσσεται το Γυμνάσιο και Λύκειο Καναλίων. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου «Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης σχολικού κτιρίου Γυμνασίου - Λυκείου Καναλίων», συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 1.025.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Ρήγα Φεραίου.

«Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου Δημήτρη Νασίκα και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, μειώνουμε το ενεργειακό αποτύπωμα στο συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου Καναλίων και αποδίδουμε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ένα σύγχρονο, πιο λειτουργικό και φιλικό σχολικό κτίριο» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Το βραβευμένο από την Ευρώπη πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων που χρηματοδοτούμε, αλλάζει τις συνθήκες λειτουργίας σε περίπου 90 σχολικά και άλλα δημόσια κτίρια παντού στη Θεσσαλία με όρους ποιότητας και βιωσιμότητας και επιπλέον οδηγεί σε εξοικονόμηση σημαντικών χρηματικών πόρων» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο

Πρόκειται για υφιστάμενο σχολικό κτίριο Ενεργειακής Κατηγορίας Ε, το οποίο μετά την βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του αναμένεται να αναβαθμιστεί στην Κατηγορία Α+ του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

- Θερμομόνωση στέγης.

- Θερμομόνωση κελύφους.

- Αντικατάσταση κουφωμάτων.

- Παρεμβάσεις στο σύστημα θέρμανσης (εγκατάσταση Αντλίας Θερμότητας και fan coil).

- Τοποθέτηση φωτιστικών LED.

- Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος.

Το Γενικό Λύκειο Καλαμπάκας

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Γενικό Λύκειο Καλαμπάκας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 630.000 ευρώ. Δικαιούχος και Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Μετεώρων.

«Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Μετεώρων Θεόδωρο Αλέκο και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους και αναβαθμίζουμε ενεργειακά τις κτιριακές υποδομές του Γενικού Λυκείου Καλαμπάκας, αποδίδοντας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ένα λειτουργικό, ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον κτίριο» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού κτιρίου οδηγεί σε μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και σε σημαντική εξοικονόμηση χρηματικών πόρων για το Δήμο Μετεώρων» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο

Πρόκειται για υφιστάμενο κτίριο Ενεργειακής Κατηγορίας Z, το οποίο αναμένεται να αναβαθμιστεί σε Κατηγορία Β με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του. Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

• Εφαρμογή του συστήματος θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος.

• Αντικατάσταση των κουφωμάτων µε νέα θερµοδιακοπτόµενα κουφώματα..

• Κατασκευή θερμομόνωσης της οροφής.

• Αλλαγή φωτιστικών με νέα εξοικονόμησης ενέργειας.

• Εγκατάσταση μηχανικού αερισμού.

• Αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης με νέο φυσικού αερίου.