Greenpeace: Θέματα υγείας: το εγκληματικό «δώρο» των εταιρειών ορυκτών καυσίμων στα νοικοκυριά

Greenpeace: Θέματα υγείας: το εγκληματικό «δώρο» των εταιρειών ορυκτών καυσίμων στα νοικοκυριά
Πέμπτη, 05/01/2023 - 12:35

Το κόστος της ενέργειας, που επιδεινώνεται από τις τιμές των ορυκτών καυσίμων, έχει κάνειαπρόσιτητην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών (οικονομικά) για πάρα πολλούς ανθρώπους. Εντωμεταξύ όμως, οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων συνεχίζουν να έχουν κέρδη ρεκόρ.

Η πρόσβαση σε υποδομές ενέργειας ακόμα δεν είναι δεδομένη για 1 ανά 8 ανθρώπους στον πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόνένα δισεκατομμύριο άνθρωποιστη Γη δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια σπίτι τους. Οι υποσαχάριες χώρες της Αφρικής αποτελούν το 75% αυτών.

Σε άλλες περιοχές, όπως στη νοτιοανατολική Ασία, υπάρχουν45 εκατομμύριαάνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, κυρίως στην Καμπότζη και τη Μιανμάρ, όπου υπάρχουν και άλλα θέματα φτώχειας. Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, περίπου65 εκατομμύρια(από το σύνολο των 214,8) άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ επιπλέον 60 εκατομμύρια πολίτες υποφέρουν από παρατεταμένες διακοπές ρεύματος και μη επαρκή παροχή ηλεκτρισμού.

Η μη επαρκής στέγαση, που είναι στενά συνδεδεμένη με την ενεργειακή φτώχεια, μπορεί να έχεισοβαρότατεςεπιπτώσειςστην υγεία, προκαλώντας ασθένειες όπως καρδιαγγειακές ή αναπνευστικές παθήσεις, άσθμα, τραυματισμούς στο σπίτι όπως καψίματα ή πτώσεις, δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσο, καρκίνο του πνεύμονα στους ενήλικες και πνευμονία στα παιδιά. Η μη επαρκής στέγαση στις 27 χώρες της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι κοστίζει συνολικά επιπλέον€194 εκατομμύριασε έξοδα περίθαλψης.

Οι τιμές των ορυκτών καυσίμων οδηγούν όλο και περισσότερο κόσμο στην ενεργειακή φτώχεια

Η ενεργειακή φτώχεια υφίσταται όταν οι λογαριασμοί ενέργειας αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των εξόδων ενός ατόμου ή μίας οικογένειας, ή όταν πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι τους σε σημείο πουεπηρεάζει αρνητικάτην υγεία και την ευημερία τους.

Η ενεργειακή φτώχειαήταν ήδη μεγάλο πρόβλημαακόμα και πριν την τωρινή ενεργειακή κρίση. Το να μην μπορείς να διασφαλίσεις την κάλυψη των ενεργειακών σου αναγκών ή το να πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα σε θέρμανση ή σε αγορά τροφίμων για το σπίτι, είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια νοικοκυριά παγκοσμίως. Πλέον, οι τιμές των ορυκτών καυσίμων και κατά συνέπεια των λογαριασμών ενέργειας – που εκτοξεύθηκαν, σπρώχνουν ακόμα περισσότερο κόσμο στην ενεργειακή φτώχεια: σύμφωνα μενέα μελέτητου Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, άλλα160 εκατομμύρια νοικοκυριάέχουν οδηγηθεί σε ενεργειακή φτώχεια από το 2019, ενώ ο αριθμός των ατόμων που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε θέρμανση, ψύξη, μαγείρεμα και άλλες οικιακές χρήσεις ενέργειας έχει αυξηθεί σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Περίπουτο 75%των κτιρίων στην ΕΕ είναι ενεργειακά ανεπαρκή, ενώ36 εκατομμύριαάνθρωποι δεν κατάφεραν να ζεστάνουν επαρκώς το σπίτι τους το 2020. Φυσικά, οι Ευρωπαίοι δεν είναι οι μόνοι που επηρεάζονται. Το 2015 στις ΗΠΑ, σχεδόν1 στα 3νοικοκυριά αντιμετώπισε δυσκολίες στο να διατηρήσει τις σωστές θερμοκρασίες μέσα στο σπίτι.

Οι εγκληματίες των ορυκτών καυσίμων μας αρρωσταίνουν

Χρειαζόμαστε επαρκή επίπεδα θέρμανσης, ψύξης και φωτισμού στα σπίτια μας, όλοι και όλες, ώστε να έχουμε ένααξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο,που να μας εξασφαλίζει καιυγεία. Η ενεργειακή κρίση και οι αυξανόμενες τιμές ορυκτών καυσίμων επιδεινώνουν τις ανισότητες και αναγκάζει ακόμαπερισσότερο κόσμονα κρυώνει ή να ζεσταίνεται σπίτι του και να δίνει τον μισθό του σε λογαριασμούς ενέργειας. Αυτό όμως σημαίνει ότι όλο και περισσότερο άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις που η ενεργειακή φτώχεια μπορεί να έχει στην υγεία.

Η παραμονή σε κτίρια πουδεν φωτίζονταιεπαρκώς και δεν έχουνσωστή θέρμανσημπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση κατάθλιψης, στρες και άγχους σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, επηρεάζοντας ταυτόχρονα και τις επιδόσεις στοσχολείοή στηδουλειά. Επίσης,διπλασιάζειτο ρίσκο επιδείνωσης της ψυχικής υγείας συνολικά. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι επηρεάζονται περισσότερο από την ενεργειακή φτώχεια, επειδή η υγεία τους είναι γενικά πιο ευαίσθητη αλλά και επειδή συνηθίζουν να περνούν περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι.

Ένα παιδί που ζει σε ενεργειακά φτωχό νοικοκυριό αντιμετωπίζει30% μεγαλύτερο κίνδυνογια εισαγωγή σε νοσοκομείο ή πρώτες βοήθειες, ενώ είναιδύο φορές πιο πιθανόνα παρουσιάσει αναπνευστικές ασθένειες εξαιτίας του κρύου και της υγρασίας στο σπίτι. Η κακή ή ανεπαρκής στέγαση, στην οποία συνεισφέρει η ενεργειακή φτώχεια, επίσης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματαψυχικής υγείαςκαι επίφοβεςσυμπεριφορέςόπως η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ή η βία.

Μία κατάσταση που είναι επικίνδυνη και για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς σευποθερμίαή θέματαψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος, μοναξιά,κοινωνική απομόνωση.

Οι κοινότητες που σηκώνουν το βάρος της ενεργειακής φτώχειας και των επιπτώσεών της είναι συχνά εκείνες οι οποίεςήδη κάνουν αγώναγια να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και να φέρουν φαγητό στο τραπέζι, αφού τα εισοδήματά τους είναι χαμηλά, τα κτίρια που κατοικούναμόνωτακαι τα συστήματα θέρμανσης πολύ παλιά, και είναι άνθρωποι με ήδη ευαίσθητη υγεία.

Οι επιπτώσεις στην υγεία λόγω της ενεργειακής φτώχειας οδηγούν τους ήδη ευάλωτους αυτούς ανθρώπους σε ένανφαύλο κύκλο:θα πρέπει να ξοδέψουν ακόμα περισσότερα χρήματα για ιατρική περίθαλψη ενώ ήδη δεν μπορούν οικονομικά να έχουν ένα ασφαλές περιβάλλον σπίτι τους.

Η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα ασκεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στα ήδη πιεσμένα (και ενεργειακά φτωχά) νοικοκυριά, καθώς και στα συστήματα υγείας.

Η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα μας σκοτώνει

Ο συνδυασμός των χαμηλών θερμοκρασιών και της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, επίσης οδηγεί σε θανάτους.

Πριν λίγες εβδομάδες στο Βέλγιο, μία από τις πιο πλούσιες χώρες στην Ευρώπη, μία μητέρα και η κόρη της έχασαν τη ζωή τους λόγωδηλητηρίασηςαπό μονοξείδιο του άνθρακα, επειδή χρησιμοποίησαν μια ψησταριά για barbecue σε εσωτερικό χώρο, ψάχνοντας τρόπο να ζεσταθούν. Οι τιμές της ενέργειας είναι τόσο υψηλές που δεν μπόρεσαν να ζεστάνουν με σωστό τρόπο το σπίτι τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ρύπανση του αέρα σε εσωτερικό χώρο, που εν μέρει προκαλείται από τη χρήση επικίνδυνων ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας, η κηροζίνη ή το αέριο,ήταν υπεύθυνηγια περίπου3,2 εκατομμύριαθανάτους παγκοσμίως το 2020, ανάμεσά τους και 237.000 θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών.

Κάθε χρόνο, περίπου4,5 εκατομμύριαάνθρωποι παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, και η φτώχεια παίζει σημαντικό ρόλο. Μόνο στην ΕΕ, το κρύο σε εσωτερικούς χώρους ευθύνεται για περίπου58.000επιπλέον θανάτους ετησίως.

Πολλά μέρη του κόσμου έχουνυψηλότερα ποσοστάθνησιμότητας και νοσηρότητας κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, σε σύγκριση με άλλες εποχές του χρόνου. Πολλές χώρες έχουν το φαινόμενο τηςεπιπλέον χειμερινής θνησιμότηταςεγαλύτερο αριθμό θανάτων τον χειμώνα σε σύγκριση με τον μέσο όρο των μη χειμερινών μηνών), που μπορεί να φτάσει για παράδειγμα 29,4% στη Μάλτα και 28% στην Πορτογαλία.

Η αμείωτη χρήση ορυκτών καυσίμων σημαίνει ότι από αυτά παράγεται το 60% της συνολικής παραγωγής ενέργειας παγκοσμίως, ενώοι τωρινές τιμές ηλεκτρισμού και αερίουείναι πιθανόν να αυξήσουν τους θανάτους περισσότερο από τον ιστορικό μέσο όσο. Μίαπρόσφατη ανάλυσηπροβλέπει ότι στην Ευρώπη μόνο, μπορεί να οδηγηθούμε σε 32.000 περισσότερους θανάτους σε περίπτωση ήπιου χειμώνα, και ως 335.000 αν ο χειμώνας είναι βαρύς.

Είναι η ώρα οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων να πληρώσουν

Ενώ οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων επωφελούνται από την κρίση και τις αυξημένες τιμές και έχουν κέρδη-ρεκόρ, οι πολίτες υποφέρουν εξαιτίας της εταιρικής απληστίας.

Οι κυβερνήσεις πρέπει ναβάλουν φόροσε αυτά τακέρδη-ρεκόρπου βγάζουν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων και να χρησιμοποιήσουν τους πόρους αυτούς ώστε να στηρίξουν τους πιο ευάλωτους πολίτες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Τα χρήματα αυτά πρέπει να ωφελήσουνανθρώπους που το έχουν ανάγκηώστε να μην χρειάζεται κανείς να επιλέξει μεταξύ θέρμανσης ή τροφής, κανείς να μην αργοπεθαίνει εξαιτίας των ορυκτών καυσίμων και της απληστίας των εταιρειών.

Οι πιο σημαντικές πολιτικέςτώρα είναι αυτές που: θα προωθούν και θα στηρίζουν την ανακαίνιση των κτιρίων ώστε να είναι καλύτερα μονωμένα, και άρα πιο βιώσιμα, θα επιτρέψουν σε ανθρώπους και κοινότητες να παράξουν και να χρησιμοποιήσουν τη δική τους ανανεώσιμη ενέργεια, θα μειώνουν τα ενεργειακά κόστη, θα μειώνουν την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα.

Για τώρα, οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων απλά κερδίζουν χρήματα εις βάρος των πιο ευάλωτων ενώ ταυτόχρονα οδηγούν τον πλανήτη σεκλιματική καταστροφή.

Πρέπει να μπει ένα τέλος.Οι εταιρείες αυτές πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους και να σταματήσουν τα κλιματικά και κοινωνικά εγκλήματα.

Η πρόσβαση σε υποδομές ενέργειας ακόμα δεν είναι δεδομένη για 1 ανά 8 ανθρώπους στον πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόνένα δισεκατομμύριο άνθρωποιστη Γη δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια σπίτι τους. Οι υποσαχάριες χώρες της Αφρικής αποτελούν το 75% αυτών.

Σε άλλες περιοχές, όπως στη νοτιοανατολική Ασία, υπάρχουν45 εκατομμύριαάνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, κυρίως στην Καμπότζη και τη Μιανμάρ, όπου υπάρχουν και άλλα θέματα φτώχειας. Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, περίπου65 εκατομμύρια(από το σύνολο των 214,8) άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ επιπλέον 60 εκατομμύρια πολίτες υποφέρουν από παρατεταμένες διακοπές ρεύματος και μη επαρκή παροχή ηλεκτρισμού.

Η μη επαρκής στέγαση, που είναι στενά συνδεδεμένη με την ενεργειακή φτώχεια, μπορεί να έχεισοβαρότατεςεπιπτώσειςστην υγεία, προκαλώντας ασθένειες όπως καρδιαγγειακές ή αναπνευστικές παθήσεις, άσθμα, τραυματισμούς στο σπίτι όπως καψίματα ή πτώσεις, δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσο, καρκίνο του πνεύμονα στους ενήλικες και πνευμονία στα παιδιά. Η μη επαρκής στέγαση στις 27 χώρες της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι κοστίζει συνολικά επιπλέον€194 εκατομμύριασε έξοδα περίθαλψης.

Οι τιμές των ορυκτών καυσίμων οδηγούν όλο και περισσότερο κόσμο στην ενεργειακή φτώχεια

Η ενεργειακή φτώχεια υφίσταται όταν οι λογαριασμοί ενέργειας αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των εξόδων ενός ατόμου ή μίας οικογένειας, ή όταν πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι τους σε σημείο πουεπηρεάζει αρνητικάτην υγεία και την ευημερία τους.

Η ενεργειακή φτώχειαήταν ήδη μεγάλο πρόβλημαακόμα και πριν την τωρινή ενεργειακή κρίση. Το να μην μπορείς να διασφαλίσεις την κάλυψη των ενεργειακών σου αναγκών ή το να πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα σε θέρμανση ή σε αγορά τροφίμων για το σπίτι, είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια νοικοκυριά παγκοσμίως. Πλέον, οι τιμές των ορυκτών καυσίμων και κατά συνέπεια των λογαριασμών ενέργειας – που εκτοξεύθηκαν, σπρώχνουν ακόμα περισσότερο κόσμο στην ενεργειακή φτώχεια: σύμφωνα μενέα μελέτητου Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, άλλα160 εκατομμύρια νοικοκυριάέχουν οδηγηθεί σε ενεργειακή φτώχεια από το 2019, ενώ ο αριθμός των ατόμων που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε θέρμανση, ψύξη, μαγείρεμα και άλλες οικιακές χρήσεις ενέργειας έχει αυξηθεί σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Περίπουτο 75%των κτιρίων στην ΕΕ είναι ενεργειακά ανεπαρκή, ενώ36 εκατομμύριαάνθρωποι δεν κατάφεραν να ζεστάνουν επαρκώς το σπίτι τους το 2020. Φυσικά, οι Ευρωπαίοι δεν είναι οι μόνοι που επηρεάζονται. Το 2015 στις ΗΠΑ, σχεδόν1 στα 3νοικοκυριά αντιμετώπισε δυσκολίες στο να διατηρήσει τις σωστές θερμοκρασίες μέσα στο σπίτι.

Οι εγκληματίες των ορυκτών καυσίμων μας αρρωσταίνουν

Χρειαζόμαστε επαρκή επίπεδα θέρμανσης, ψύξης και φωτισμού στα σπίτια μας, όλοι και όλες, ώστε να έχουμε ένααξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο,που να μας εξασφαλίζει καιυγεία. Η ενεργειακή κρίση και οι αυξανόμενες τιμές ορυκτών καυσίμων επιδεινώνουν τις ανισότητες και αναγκάζει ακόμαπερισσότερο κόσμονα κρυώνει ή να ζεσταίνεται σπίτι του και να δίνει τον μισθό του σε λογαριασμούς ενέργειας. Αυτό όμως σημαίνει ότι όλο και περισσότερο άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις που η ενεργειακή φτώχεια μπορεί να έχει στην υγεία.

Η παραμονή σε κτίρια πουδεν φωτίζονταιεπαρκώς και δεν έχουνσωστή θέρμανσημπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση κατάθλιψης, στρες και άγχους σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, επηρεάζοντας ταυτόχρονα και τις επιδόσεις στοσχολείοή στηδουλειά. Επίσης,διπλασιάζειτο ρίσκο επιδείνωσης της ψυχικής υγείας συνολικά. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι επηρεάζονται περισσότερο από την ενεργειακή φτώχεια, επειδή η υγεία τους είναι γενικά πιο ευαίσθητη αλλά και επειδή συνηθίζουν να περνούν περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι.

Ένα παιδί που ζει σε ενεργειακά φτωχό νοικοκυριό αντιμετωπίζει30% μεγαλύτερο κίνδυνογια εισαγωγή σε νοσοκομείο ή πρώτες βοήθειες, ενώ είναιδύο φορές πιο πιθανόνα παρουσιάσει αναπνευστικές ασθένειες εξαιτίας του κρύου και της υγρασίας στο σπίτι. Η κακή ή ανεπαρκής στέγαση, στην οποία συνεισφέρει η ενεργειακή φτώχεια, επίσης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματαψυχικής υγείαςκαι επίφοβεςσυμπεριφορέςόπως η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ή η βία.

Μία κατάσταση που είναι επικίνδυνη και για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς σευποθερμίαή θέματαψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος, μοναξιά,κοινωνική απομόνωση.

Οι κοινότητες που σηκώνουν το βάρος της ενεργειακής φτώχειας και των επιπτώσεών της είναι συχνά εκείνες οι οποίεςήδη κάνουν αγώναγια να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και να φέρουν φαγητό στο τραπέζι, αφού τα εισοδήματά τους είναι χαμηλά, τα κτίρια που κατοικούναμόνωτακαι τα συστήματα θέρμανσης πολύ παλιά, και είναι άνθρωποι με ήδη ευαίσθητη υγεία.

Οι επιπτώσεις στην υγεία λόγω της ενεργειακής φτώχειας οδηγούν τους ήδη ευάλωτους αυτούς ανθρώπους σε ένανφαύλο κύκλο:θα πρέπει να ξοδέψουν ακόμα περισσότερα χρήματα για ιατρική περίθαλψη ενώ ήδη δεν μπορούν οικονομικά να έχουν ένα ασφαλές περιβάλλον σπίτι τους.

Η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα ασκεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στα ήδη πιεσμένα (και ενεργειακά φτωχά) νοικοκυριά, καθώς και στα συστήματα υγείας.

Η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα μας σκοτώνει

Ο συνδυασμός των χαμηλών θερμοκρασιών και της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, επίσης οδηγεί σε θανάτους.

Πριν λίγες εβδομάδες στο Βέλγιο, μία από τις πιο πλούσιες χώρες στην Ευρώπη, μία μητέρα και η κόρη της έχασαν τη ζωή τους λόγωδηλητηρίασηςαπό μονοξείδιο του άνθρακα, επειδή χρησιμοποίησαν μια ψησταριά για barbecue σε εσωτερικό χώρο, ψάχνοντας τρόπο να ζεσταθούν. Οι τιμές της ενέργειας είναι τόσο υψηλές που δεν μπόρεσαν να ζεστάνουν με σωστό τρόπο το σπίτι τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ρύπανση του αέρα σε εσωτερικό χώρο, που εν μέρει προκαλείται από τη χρήση επικίνδυνων ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας, η κηροζίνη ή το αέριο,ήταν υπεύθυνηγια περίπου3,2 εκατομμύριαθανάτους παγκοσμίως το 2020, ανάμεσά τους και 237.000 θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών.

Κάθε χρόνο, περίπου4,5 εκατομμύριαάνθρωποι παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, και η φτώχεια παίζει σημαντικό ρόλο. Μόνο στην ΕΕ, το κρύο σε εσωτερικούς χώρους ευθύνεται για περίπου58.000επιπλέον θανάτους ετησίως.

Πολλά μέρη του κόσμου έχουνυψηλότερα ποσοστάθνησιμότητας και νοσηρότητας κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, σε σύγκριση με άλλες εποχές του χρόνου. Πολλές χώρες έχουν το φαινόμενο τηςεπιπλέον χειμερινής θνησιμότηταςεγαλύτερο αριθμό θανάτων τον χειμώνα σε σύγκριση με τον μέσο όρο των μη χειμερινών μηνών), που μπορεί να φτάσει για παράδειγμα 29,4% στη Μάλτα και 28% στην Πορτογαλία.

Η αμείωτη χρήση ορυκτών καυσίμων σημαίνει ότι από αυτά παράγεται το 60% της συνολικής παραγωγής ενέργειας παγκοσμίως, ενώοι τωρινές τιμές ηλεκτρισμού και αερίουείναι πιθανόν να αυξήσουν τους θανάτους περισσότερο από τον ιστορικό μέσο όσο. Μίαπρόσφατη ανάλυσηπροβλέπει ότι στην Ευρώπη μόνο, μπορεί να οδηγηθούμε σε 32.000 περισσότερους θανάτους σε περίπτωση ήπιου χειμώνα, και ως 335.000 αν ο χειμώνας είναι βαρύς.

Είναι η ώρα οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων να πληρώσουν

Ενώ οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων επωφελούνται από την κρίση και τις αυξημένες τιμές και έχουν κέρδη-ρεκόρ, οι πολίτες υποφέρουν εξαιτίας της εταιρικής απληστίας.

Οι κυβερνήσεις πρέπει ναβάλουν φόροσε αυτά τακέρδη-ρεκόρπου βγάζουν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων και να χρησιμοποιήσουν τους πόρους αυτούς ώστε να στηρίξουν τους πιο ευάλωτους πολίτες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Τα χρήματα αυτά πρέπει να ωφελήσουνανθρώπους που το έχουν ανάγκηώστε να μην χρειάζεται κανείς να επιλέξει μεταξύ θέρμανσης ή τροφής, κανείς να μην αργοπεθαίνει εξαιτίας των ορυκτών καυσίμων και της απληστίας των εταιρειών.

Οι πιο σημαντικές πολιτικέςτώρα είναι αυτές που: θα προωθούν και θα στηρίζουν την ανακαίνιση των κτιρίων ώστε να είναι καλύτερα μονωμένα, και άρα πιο βιώσιμα, θα επιτρέψουν σε ανθρώπους και κοινότητες να παράξουν και να χρησιμοποιήσουν τη δική τους ανανεώσιμη ενέργεια, θα μειώνουν τα ενεργειακά κόστη, θα μειώνουν την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα.

Για τώρα, οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων απλά κερδίζουν χρήματα εις βάρος των πιο ευάλωτων ενώ ταυτόχρονα οδηγούν τον πλανήτη σεκλιματική καταστροφή.

Πρέπει να μπει ένα τέλος.Οι εταιρείες αυτές πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους και να σταματήσουν τα κλιματικά και κοινωνικά εγκλήματα.