Σ. Φάμελλος: Η βιοποικιλότητα και το περιβάλλον αποτελούν κοινωνικό κεφάλαιο και κληρονομιά όλων και όχι εμπόρευμα

Σ. Φάμελλος: Η βιοποικιλότητα και το περιβάλλον αποτελούν κοινωνικό κεφάλαιο και κληρονομιά όλων και όχι εμπόρευμα
Δευτέρα, 23/05/2022 - 08:53
Δήλωση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου, για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικτύου NATURA 2000 και την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Φέτος η Ευρώπη γιορτάζει τη συμπλήρωση των τριάντα (30) χρόνων από τη θέσπιση του Δικτύου NATURA 2000, μαζί με την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, στις 22 Μαΐου. Το σύνθημα του εορτασμού είναι «Χτίζοντας ένα κοινό μέλλον, για όλη τη ζωή» και μεταφέρει το μήνυμα ότι η βιοποικιλότητα αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε καλύτερα και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Δίκτυο NATURA 2000 είναι ένα από τα βασικά εργαλεία της Ε.Ε. για να προστατέψει τις περίπου 27.000 οάσεις βιοποικιλότητας που έχουν καθορισθεί μέχρι σήμερα και αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών παγκοσμίως.

Σήμερα, παγκοσμίως, η απώλεια της βιοποικιλότητας απειλεί τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας μας. Οι απώλειες που σημειώνονται στα είδη και στα οικοσυστήματα είναι αλληλένδετες με την κλιματική κρίση και αναγνωρίζουμε ότι απαιτείται κοινή αντιμετώπιση.

Παρόλο που η Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα μέχρι το 2030 συμπεριλαμβάνει νομικά δεσμευτικούς στόχους προστασίας των περιοχών NATURA 2000, την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας καθώς και τη διακυβέρνηση με το φυσικό περιβάλλον να έχει πρωταρχικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια όλα τα παραπάνω παραμένουν μόνον στα χαρτιά και στις δηλώσεις των αρμοδίων κυβερνώντων. Οι πράξεις τους και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες τους, φέρνουν τα αντίθετα αρνητικά αποτελέσματα.

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η χώρα μας είχε προχωρήσει σε πρωτοβουλίες που κάλυπταν την καθυστέρηση έναντι των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, με την αναθεώρηση του Εθνικού Καταλόγου Περιοχών NATURA 2000 (2017), τη χρηματοδότηση και έναρξη εκπόνησης Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Ειδικών Εκθέσεων και Σχεδίων Διαχείρισης, και τη μεταρρύθμιση του συστήματος διοίκησης και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ, αποδόμησε ταχύτατα όλα τα παραπάνω, καταργώντας τις διοικήσεις των Φορέων των περιοχών Natura 2000, παγώνοντας τις δρομολογημένες ΕΠΜ, επιφέροντας σοβαρότατες καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις της χώρας με αποτέλεσμα την από 17-12-2020 καταδίκη της χώρας μας λόγω μη συμμόρφωσης με την Οδηγία 92/43.

Ακόμα και ο κλιματικός νόμος που συζητείται στη Βουλή, πέρα από την έλλειψη επιστημονικά τεκμηριωμένης στοχοθεσίας για την ενεργειακή μετάβαση δεν συνδέεται ούτε με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ούτε με την παράλληλη κρίση της βιοποικιλότητας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκμεταλλεύεται το περιβάλλον μόνο επικοινωνιακά και δεν έχει στις προτεραιότητές της το δικαίωμα όλων των πολιτών σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον με πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά.

Η φύση, η βιοποικιλότητα και το περιβάλλον χρειάζονται προοδευτικές πολιτικές με στόχο την προστασία τους και όχι νεοφιλελεύθερες πολιτικές με μόνο στόχο τη χρησιμοποίηση τους ως μέσο παραγωγής κέρδους. Με λίγα λόγια χρειάζονται μία άλλη κυβέρνηση.