Οι ΗΠΑ επιδιώκουν υπεροχή στους ημιαγωγούς με νέες πρωτοβουλίες χρηματοδότησης

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν υπεροχή στους ημιαγωγούς με νέες πρωτοβουλίες χρηματοδότησης
Δευτέρα, 04/03/2024 - 08:03

Καθώς επιταχύνουν την πράσινη μετάβασή τους, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να γίνουν σημαντικός παίκτης στη διεθνή αγορά ημιαγωγών, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές έναντι της Ασίας, του μεγαλύτερου παραγωγού και καταναλωτή στον κόσμο.

Ο διακομματικός νόμος CHIPS and Science Act του 2022 εισήγαγε υψηλό επίπεδο δημόσιας χρηματοδότησης για την έρευνα και την κατασκευή ημιαγωγών στις Η.Π.Α. Αυτό υποστηρίζει τους γενικούς στόχους της καθιέρωσης της χώρας ως σημαντικού κατασκευαστικού κόμβου και της ενίσχυσης των αλυσίδων εφοδιασμού που βοηθούν την πράσινη μετάβαση.

Τώρα, ορισμένοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι προτείνουν την ανάγκη για ένα νόμο CHIPS Act 2.0 για την περαιτέρω τόνωση των επενδύσεων και την εδραίωση της θέσης των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών.

Ο νόμος CHIPS and Science Act του 2022 προβλέπει χρηματοδότηση ύψους περίπου 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την έρευνα και την ανάπτυξη της τεχνολογίας ημιαγωγών και των λειτουργιών παραγωγής. Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει 39 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις για την κατασκευή τσιπ με έδρα τις ΗΠΑ, που υποστηρίζονται περαιτέρω από φορολογικές πιστώσεις για τον λειτουργικό εξοπλισμό.

Συνεισφέρει επίσης σημαντικά κονδύλια στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας ενώ ο νόμος αποσκοπεί στην αναζωογόνηση της εγχώριας μεταποίησης, στη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, στην ενίσχυση των εγχώριων αλυσίδων εφοδιασμού και στην επιτάχυνση των βιομηχανιών του μέλλοντος.

Επί του παρόντος, η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά ημιαγωγών, αγοράζοντας πάνω από το 50% της παγκόσμιας προσφοράς κάθε χρόνο. Η Κίνα εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ημιαγωγών, προμηθευόμενη πολλά από τα τσιπ της από τον ολλανδικό γίγαντα Advanced Semiconductor Materials Lithography (ASML) και την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Η TSMC παράγει περίπου το 80-90% των προηγμένων ημιαγωγών παγκοσμίως.

Η Κίνα ελπίζει επίσης να αναπτύξει τις κατασκευαστικές της ικανότητες. Το 2023, κινεζικές εταιρείες αγόρασαν αμερικανικό εξοπλισμό παραγωγής τσιπ για την κατασκευή προηγμένων ημιαγωγών, παρά τις πολιτικές των ΗΠΑ που αποσκοπούν στον περιορισμό της εισαγωγής από την Κίνα τεχνολογίας που σχετίζεται με ημιαγωγούς, για να επιβραδύνουν την πρόοδό της στην παραγωγή τσιπ.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κυριαρχία της Κίνας στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών, αναπτύσσοντας ταχύτατα τις παραγωγικές τους δυνατότητες και επιδιώκοντας τεχνολογικές εξελίξεις.

Ενώ ο νόμος CHIPS Act έχει προχωρήσει πολύ στην εδραίωση του ρόλου των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών, ορισμένοι εμπειρογνώμονες του κλάδου πιστεύουν ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερα.

Η υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίνα Ραϊμόντο τόνισε πρόσφατα την ανάγκη ομοσπονδιακών επιδοτήσεων στον κλάδο για την ενίσχυση της θέσης των ΗΠΑ στη διεθνή αγορά μικροτσίπ. Η ίδια πιστεύει ότι αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα μέσω της δρομολόγησης ενός δεύτερου νόμου CHIPS Act για την τόνωση της χρηματοδότησης.

«Υποψιάζομαι ότι θα πρέπει να υπάρξουν - είτε το ονομάσετε CHIPS Two είτε κάτι άλλο - συνεχείς επενδύσεις αν θέλουμε να ηγηθούμε του κόσμου» δήλωσε η Ραϊμόντο προσθέτοντας ότι «πέσαμε αρκετά χαμηλά. Απομακρυνθήκαμε από το στόχο μας».

Η ανάπτυξη ενός δεύτερου νόμου CHIPS θα μπορούσε να στηρίξει την κατασκευή νέων εργοστασίων παραγωγής τσιπ και τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων ημιαγωγών. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τις ΗΠΑ να αναπτύξουν τις τεχνολογικές τους δυνατότητες στον τομέα της εξειδικευμένης και προηγμένης κατασκευής τσιπ.

Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη διατεθεί δισεκατομμύρια σε χρηματοδότηση από τον πρώτο νόμο CHIPS, με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει μόλις πρόσφατα επένδυση ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια νέα ερευνητική πρωτοβουλία για τα τσιπ (NSTC).

Τον Φεβρουάριο, η αμερικανική κυβέρνηση χορήγησε 1,5 δισ. δολάρια στην εταιρεία κατασκευής τσιπ GlobalFoundries με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία ήταν η τρίτη και μεγαλύτερη επιχορήγηση στον τομέα των ημιαγωγών στο πλαίσιο του νόμου CHIPS.

Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι εμπειρογνώμονες του κλάδου πιστεύουν ότι η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, παράλληλα με τις ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα, θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να επιτύχουν ανεξαρτησία στην κατασκευή τσιπ εντός των επόμενων δύο δεκαετιών.

Η φιλόδοξη πολιτική έχει επίσης ενθαρρύνει άλλες παγκόσμιες δυνάμεις να αναπτύξουν παρόμοια επενδυτικά προγράμματα. Το 2023, η ΕΕ εισήγαγε τον νόμο για τα ευρωπαϊκά τσιπ ύψους 46,53 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στη διεθνή αγορά ημιαγωγών.