Τουρκικό λιμάνι σταματά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εν μέσω κυρώσεων

Τουρκικό λιμάνι σταματά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εν μέσω κυρώσεων
Τετάρτη, 06/03/2024 - 11:22

Ένας τουρκικός πετρελαϊκός τερματικός σταθμός στη Μεσόγειο θα σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εν μέσω της εντατικοποιημένης πίεσης των αμερικανικών κυρώσεων στις εξαγωγές της Μόσχας, δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ο διαχειριστής του τερματικού σταθμού.

Η Global Terminal Services (GTS) διαχειρίζεται τον μεσαίου μεγέθους τερματικό σταθμό Dortyol στη Μεσόγειο και αποφάσισε να σταματήσει να δέχεται ποσότητες ρωσικής προέλευσης για να αποφύγει πιθανές συνδέσεις με το ρωσικό πετρέλαιο.

«Η GTS αποφάσισε να διακόψει όλες τις πιθανές συνδέσεις με ρωσικό πετρέλαιο και δήλωσε αντίστοιχα στους πελάτες της στα τέλη Φεβρουαρίου 2024 ότι, ακόμη και αν δεν υπάρχει παραβίαση νόμων, κανονισμών ή κυρώσεων, δεν θα δέχεται κανένα προϊόν ρωσικής προέλευσης ή κανένα προϊόν που φορτώνεται από ρωσικά λιμάνια ως πρόσθετο μέτρο στους κανόνες κυρώσεων που ισχύουν», δήλωσε η εταιρεία στο Reuters.

Όλες οι προηγούμενες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ήταν σύμφωνες με τις ισχύουσες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου τιμών της G7 για το ρωσικό αργό και τα προϊόντα πετρελαίου, πρόσθεσε η GTS.

Αφού η ΕΕ απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων πέρυσι, η Τουρκία έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου.

Ωστόσο, η πρόσφατη απειλή κυρώσεων των ΗΠΑ για την επιβολή δευτερογενών κυρώσεων σε χρηματοπιστωτικές εταιρείες και άλλους μεσάζοντες που δραστηριοποιούνται με τη Ρωσία έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση του τουρκορωσικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου.

Το εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας έχει υποστεί πλήγμα από τα τέλη Δεκεμβρίου, με ορισμένες πληρωμές για εισαγόμενα φορτία ρωσικού πετρελαίου να καθυστερούν, καθώς οι τράπεζες ενισχύουν τους ελέγχους συμμόρφωσης μετά την απειλή των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη διευκόλυνση επιχειρήσεων με τη Ρωσία.

Τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών, σε συνεννόηση με τον υπουργό Εξωτερικών, να επιβάλει ενδεχομένως κυρώσεις σε ξένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, εάν διαπιστωθεί ότι «πραγματοποίησε ή διευκόλυνε οποιαδήποτε σημαντική συναλλαγή ή συναλλαγές για ή εκ μέρους οποιουδήποτε προσώπου που αναφέρεται» στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ως αποτέλεσμα αυτής της νέας απειλής κυρώσεων, οι πληρωμές έχουν διαταραχθεί με κάποιες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στις πληρωμές για φορτία πετρελαίου που εισάγει η Τουρκία από τη Ρωσία, δήλωσαν στο Reuters τον περασμένο μήνα πολλές πηγές με γνώση της κατάστασης.

Τελευταία τροποποίηση στις 06/03/2024 - 11:28