Πετρέλαιο: Πώς θα κινηθούν οι τιμές το 2024

Πετρέλαιο: Πώς θα κινηθούν οι τιμές το 2024
Πέμπτη, 21/12/2023 - 11:10

Πολλά είναι τα σενάρια για το πώς θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου το 2024.

Οι εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου το 2024 έχουν ξεκινήσει. Πώς προβλέπει ότι θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου το 2024. Η UBS υπενθυμίζει τις αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου τόσο για το 2023 όσο και για το 2024. Ενώ όλοι τους σημείωσαν επιβράδυνση της ζήτησης το 4ο τρίμηνο του 2023, μόνο ο ΙΕΑ (International Energy Agency) μείωσε τις εκτιμήσεις για την αύξηση του 2023 κατά 0,10Mb/d σε 2,27Mb/d, με τον EIA (Energy Information Administration – ΗΠΑ) να την αυξάνει κατά 0,38Mb/d σε 1,84Mb/d και τον ΟΠΕΚ να την αφήνει αμετάβλητη στα 2,46Mb/d.

Η μεγάλη αύξηση της πρόβλεψης του ΕΙΑ οφείλεται στις αναθεωρήσεις του βασικού επιπέδου του 2022 (-0,43Mb/d). Οι οικονομικές προκλήσεις παραμένουν βασικός καθοδικός κίνδυνος για τις εκτιμήσεις, αν και οι κατευθύνσεις της αναθεώρησης αυτών για την ανάπτυξη του 2024 διαφέρουν ανάλογα με τις επιπτώσεις της βασικής γραμμής.

Οι προβλέψεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε ένα εκτενές εύρος, υπογραμμίζοντας το επίπεδο αβεβαιότητας, αναφέρει η UBS. Υπενθυμίζει ότι οι προβλέψεις των οργανισμών για τη ζήτηση του 2023 γενικά κινήθηκαν ανοδικά κατά τη διάρκεια του έτους (+0,3Mb/d – +0,8Mb/d), αντανακλώντας την ανθεκτικότητα της ζήτησης. Στην τελευταία επικαιροποίηση των τιμών του πετρελαίου, προβλέπει επίσης αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 2,30Mb/d το 2023 και 1,16Mb/d, με αιχμή τις χώρες εκτός ΟΟΣΑ και κυρίως την Κίνα.

Πώς θα κινηθεί το πετρέλαιο το 2024 - Τι λέει η UBS

Βραχυπρόθεσμα, η UBS εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία και τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα παραμείνουν στις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής τους μέχρι το τέλος του έτους και το 1ο εξάμηνο του 2024, διατηρώντας την αγορά ελλειμματική, έως ότου επαναφέρουν την παραγωγή ανάλογα με τις ανάγκες της ζήτησης κατά το 2ο εξάμηνο του 2024-2025.

Αναμένει μεν αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου από την επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ και τις υψηλότερες τιμές, αλλά συνεχίζει να αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της δεκαετίας. Η αυξανόμενη αποδοτικότητα και η αυξανόμενη επίδραση των EVs (ηλεκτρικών οχημάτων) θα οδηγήσουν στην επιβράδυνση της ζήτησης, κατά ~0,5Mb/d εντός 3-4 ετών.

Η UBS αναμένει ότι η παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα παραμείνει σταθερή σε ένα μέσο επίπεδο με βάση τα ιστορικά πρότυπα. Το βασικό σενάριο για τον σχιστόλιθο των ΗΠΑ είναι ότι έπιασε πάτο το 1ο εξάμηνο του 2021 και τώρα ανακάμπτει, αλλά δεν αναμένει μια αντίδραση παρόμοια με αυτή του 2016-18.

Η UBS αναμένει ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα με ελαφρώς μεγαλύτερο ανοδικό παρά καθοδικό κίνδυνο.

ΙΕΑ: Προβλέπει ότι θα συνεχίσει να μειώνεται η ζήτηση για πετρέλαιο το 2024

Σε διατήρηση του ρυθμού επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 συγκλίνουν τα στοιχεία που συνέλεξε και επεξεργάστηκε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην τελευταία του μηνιαία έκθεση για φέτος, σε αντιδιαστολή με το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, τον ΟΠΕΚ.

Ο ΙΕΑ αναφέρει ότι το κλίμα στην αγορά πετρελαίου έχει καταστεί «αποφασιστικά πτωτικό» τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμη και αφού ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν στο τέλος του προηγούμενου μήνα νέο γύρο εθελοντικών περικοπών στην παραγωγή για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Ο ΟΠΕΚ έδωσε έναν εντελώς διαφορετικό τόνο στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του.

Το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών ανακοίνωσε ότι παραμένει «επιφυλακτικά αισιόδοξο» για τη δυναμική της αγοράς πετρελαίου το 2024.

Για το 2024, ο ΟΠΕΚ βλέπει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να διαμορφώνεται στα 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αμετάβλητη από την προηγούμενη εκτίμησή του, ποσότητα υπερδιπλάσια από την πρόβλεψη του ΙΕΑ.