Η Ρωσία ενδέχεται να ζητήσει αποζημιώσεις για τους αγωγούς Nord Stream

Η Ρωσία ενδέχεται να ζητήσει αποζημιώσεις για τους αγωγούς Nord Stream
Δευτέρα, 27/03/2023 - 12:31

Το Κρεμλίνο έχει επισημάνει ότι οι μέτοχοι θα αποφασίσουν αν οι αγωγοί θα πρέπει να παροπλιστούν.

Όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο RIA Novosti επικαλούμενο Ρώσο διπλωμάτη, η Μόσχα ενδέχεται να ζητήσει αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 έπειτα από την έκρηξη που σημειώθηκε πέρυσι.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Οικονομικής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Ντμίτρι Μπιρισέφσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε δήλωσε ότι «Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να εγείρουμε αργότερα το θέμα αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την έκρηξη τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream», χωρίς όμως να διευκρινίσει από ποιον θα ζητήσει αποζημίωση η Ρωσία.

Επιπλέον ο Ντμίτρι Μπιρισέφσκι πρόσθεσε ότι το μέλλον των αγωγών δεν είναι ξεκάθαρο, τονίζοντας: «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να μιλάμε για το μέλλον των αγωγών Nord Stream. Γενικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αγωγοί μπορούν να επιδιορθωθούν».

Το Κρεμλίνο έχει ήδη επισημάνει ότι οι μέτοχοι θα αποφασίσουν αν οι αγωγοί θα πρέπει να παροπλιστούν, ενώ διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι αγωγοί, τους οποίους κατασκεύασε η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom, θα σφραγιστούν καθώς δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια να επισκευαστούν ή να επαναλειτουργήσουν.

Τέλος, ο Μπρισέφσκι κατήγγειλε ότι οι δυτικές χώρες αντιτίθενται στο σχέδιο ψηφίσματος που έχει ετοιμάσει η Ρωσία, το οποίο καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητήσει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τις εκρήξεις. «Παρά ταύτα σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επιμένουμε σε μια ολοκληρωμένη και ανοικτή διεθνή έρευνα με την υποχρεωτική συμμετοχή Ρώσων εκπροσώπων», κατέληξε.