Ρωσία και Ινδία ενισχύουν τους ενεργειακούς δεσμούς

Ρωσία και Ινδία ενισχύουν τους ενεργειακούς δεσμούς
Τετάρτη, 08/02/2023 - 06:33

Τα κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων ρωσικών ενεργειακών εταιρειών συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής της India Energy Week αυτή την εβδομάδα, σηματοδοτώντας ότι η Ρωσία και η Ινδία ενισχύουν τους ενεργειακούς δεσμούς τους τώρα που η Ινδία είναι κορυφαίος πελάτης του ρωσικού πετρελαίου.

Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ινδία ήταν ένας μικρός περιθωριακός αγοραστής ρωσικού αργού πετρελαίου. Αφού οι δυτικοί αγοραστές άρχισαν να αποφεύγουν το αργό από τη Ρωσία, η Ινδία έγινε κορυφαίος προορισμός για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου μαζί με την Κίνα.

Η Ρωσία είναι τώρα ο μοναδικός μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στην Ινδία, έχοντας ξεπεράσει το Ιράκ τον Νοέμβριο.

Οι εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου από την Ινδία εκτιμάται ότι έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ των 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) τον Δεκέμβριο, καθώς οι μεγάλες εκπτώσεις στο ρωσικό αργό όταν τέθηκε σε ισχύ το ανώτατο όριο τιμών κατέστησαν την Ινδία τον κορυφαίο προορισμό για το ρωσικό πετρέλαιο.

Η Ινδία συνέχισε να αγοράζει μεγάλες ποσότητες ρωσικού αργού με έκπτωση

Ακόμη και μετά την έναρξη ισχύος του ανώτατου ορίου τιμών, η Ινδία συνέχισε να αγοράζει μεγάλες ποσότητες ρωσικού αργού με έκπτωση και άρχισε να εισάγει για πρώτη φορά ορισμένες από τις ποικιλίες αργού πετρελαίου της Ρωσίας της Αρκτικής, εκμεταλλευόμενη τα φθηνά ρωσικά φορτία για να καλύψει την ισχυρή ζήτηση.

Σε μια περαιτέρω ένδειξη της αυξημένης ενεργειακής συνεργασίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν, και ο πρόεδρος της Novatek, Λεονίντ Μίκελσον, συμμετέχουν στην εν εξελίξει ενεργειακή εβδομάδα της Ινδίας.

Ο Σέτσιν δήλωσε στη σύνοδο κορυφής ότι η τιμή του εμβληματικού μίγματος αργού πετρελαίου Urals της Ρωσίας δεν καθορίζεται πλέον από την Ευρώπη, αλλά από την Ασία, η οποία έχει γίνει η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για το ρωσικό προϊόν.

«Εάν το ρωσικό πετρέλαιο δεν εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά, τότε δεν υπάρχει τιμή αναφοράς. Οι τιμές αναφοράς θα διαμορφωθούν εκεί όπου πραγματικά πηγαίνουν οι ποσότητες πετρελαίου», δήλωσε ο Σέτσιν, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Ινδία, από την πλευρά της, θα αγοράσει το πετρέλαιο που καταναλώνει από «όπου χρειαστεί», εάν τα οικονομικά είναι επωφελή για τη χώρα, η οποία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσε την Τρίτη στο CNBC ο Ινδός υπουργός Πετρελαίου Χάρντιπ Σινγκ Πούρι.

«Σήμερα νιώθουμε σίγουροι ότι θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε την αγορά μας για να προμηθευτούμε από όπου χρειαστεί, από όπου έχουμε επωφελείς όρους», δήλωσε ο υπουργός.