Βέλγιο: Θα συνεχίσει την ενίσχυση των νοικοκυριών εν μέσω διαρκώς αυξανόμενου κόστους

Βέλγιο: Θα συνεχίσει την ενίσχυση των νοικοκυριών εν μέσω διαρκώς αυξανόμενου κόστους
Τρίτη, 07/02/2023 - 09:59

Νέα ενεργειακά μέτρα αναμένεται να εφαρμόσει η βελγική κυβέρνηση, παρατείνοντας τα προσωρινά μέτρα στήριξης για την περαιτέρω προστασία των πολιτών από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια και να μην τον επαναφέρει στο 21%, όπως ίσχυε πριν – με κόστος 1,3 δισ. ευρώ για την κυβέρνηση. Επίσης, στη συμφωνία περιλαμβάνεται ένα νέο σύστημα ειδικών φόρων κατανάλωσης για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια για να αντισταθμίσει τον παρατεταμένο συντελεστή ΦΠΑ. Μαζί αυτά τα μέτρα αντιπροσωπεύουν ενίσχυση που ανέρχεται σε «περίπου 300 ευρώ ετησίως για ένα μέσο νοικοκυριό», γράφει το δελτίο τύπου.

Επιπλέον στη συμφωνία περιλαμβάνεται η σταδιακή μείωση του διευρυμένου κοινωνικού ενεργειακού τιμολογίου, το οποίο ισχύει σε όλο το Βέλγιο, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή ενέργειας ή τον φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου και ανάλογα με το εισόδημα. Προοδευτικά, από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι και πάλι βάσει καθεστώτος, πράγμα που σημαίνει ότι θα το δικαιούνται μόνο όσοι λαμβάνουν επιδόματα.

Σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο οικονομικών του Βελγίου ο υπουργός Vincent Van Peteghem τόνισε «Καθώς οι τιμές σταθεροποιούνται και η άνοιξη και το καλοκαίρι πλησιάζουν, τα προσωρινά μέτρα στήριξης φτάνουν στο τέλος τους. Πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις τώρα, προκειμένου να προστατεύσουμε τους πολίτες από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο μέλλον. «Η μεταρρύθμιση αυτή θα εξομαλύνει τις διακυμάνσεις των τιμών του περασμένου έτους και θα διασφαλίσει την προστασία της βασικής κατανάλωσης ενέργειας», πρόσθεσε ο Van Peteghem.

Οι «λεπτομέρειες εφαρμογής» θα συζητηθούν στο πλαίσιο της κυβέρνησης εάν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου υπερβούν τα 250 ευρώ και 100 ευρώ/MWh αντίστοιχα πριν από την εφαρμογή την 1η Απριλίου, αναφέρει επίσης το δελτίο τύπου.