Βρετανία: Ξεκίνησε το ταμείο πυρηνικών καυσίμων για μείωση της εξάρτησης της από την Ρωσία

Βρετανία: Ξεκίνησε το ταμείο πυρηνικών καυσίμων για μείωση της εξάρτησης της από την Ρωσία
Δευτέρα, 02/01/2023 - 09:28

Το ταμείο θα προσφέρει δωρεές σε επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στη μετατροπής ουρανίου για πυρηνικούς αντιδραστήρες από το μέταλλο αυτό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βρετανίας, το ειδικό ταμείο της, έχει διαθέσιμα 75 εκατομμύρια λίρες, για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής καυσίμων από πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία και θα παραμείνει ανοικτό για την υποβολή αιτήσεων ως τις 20 Φεβρουαρίου.

Ο Βρετανός υφυπουργός Ενέργειας και Κλίματος Γκρέιαμ Στιούαρτ, ανέφερε σχετικά: «Οι παγκόσμιες τιμές του αερίου, που βρίσκονται σε ύψος-ρεκόρ, γεγονός οφειλόμενο στην παράνομη εισβολή του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν στην Ουκρανία, υπογράμμισαν την ανάγκη για περισσότερη εγχώρια ανανεώσιμη ενέργεια, αλλά επίσης και πυρηνική ενέργεια παραγόμενη στο Ηνωμένο Βασίλειο - με την ανέγερση περισσότερων εργοστασίων και την ανάπτυξη της εγχώριας δυναμικότητας παραγωγής καυσίμων».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ, ήδη περίπου 13 εκατομμύρια λίρες από τα διαθέσιμα του ταμείου έχουν διατεθεί στην εγκατάσταση παραγωγής πυρηνικών καυσίμων Σπρίνγκφιλντς, στη βορειοδυτική Αγγλία.

Η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς θα μείωνε την εξάρτηση του Ηνωμένου Βαλιλείου από το φυσικό αέριο, η καύση του οποίου συνεισέφερε το 45% του ενεργειακού μείγματος της χώρας το 2021.

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε πως θα αποκτήσει το 50% των μετοχών του υπό ανέγερση πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Sizewell C, στη νοτιοανατολική Αγγλία.