Η Ρωσία παρακάμπτει τα μέτρα της ΕΕ για την εξαγωγή πετρελαίου - Η νέα οδός της Τουρκίας

Η Ρωσία παρακάμπτει τα μέτρα της ΕΕ για την εξαγωγή πετρελαίου - Η νέα οδός της Τουρκίας
Τετάρτη, 16/11/2022 - 11:24

Η Ρωσία είδε πτώση των εσόδων της από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων τον Οκτώβριο κατά 7% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Μπορεί η Ρωσία να βλέπει μειωμένα τα έσοδά της από τις εξαγωγές των ορυκτών καυσίμων της, όμως η Τουρκία καθίσταται μια παρακαμπτήρια οδός για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου προς την ΕΕ, μια «ρωγμή» στις κυρώσεις, προειδοποιεί σήμερα με έκθεσή του το ανεξάρτητο κέντρο ερευνών CREA, που έχει την έδρα του στη Φινλανδία.

Στην έκθεση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA),την οποία αναδημοσιεύει σήμερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ρωσία συγκέντρωσε 21 δισεκ. ευρώ από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων της τον Οκτώβριο, καταγράφοντας πτώση 7% σε σχέση με το Σεπτέμβριο. Τα έσοδα από όλα τα προϊόντα μειώθηκαν, με εξαίρεση το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Τα έσοδα από τις εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 14% στα 7.5 δισεκ. ευρώ και βρίσκονται πλέον κάτω από τα επίπεδα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία το Φεβρουάριο.

Οι συντάκτες της έκθεσης, η δουλειά των οποίων πρόκειται να παρουσιαστεί στην COP27, προειδοποιούν πως «Μια νέα οδός για τη διοχέτευση του ρωσικού πετρελαίου προς την ΕΕ αναδύεται μέσω της Τουρκίας, όπου διυλίζεται αυξημένη ποσότητα ρωσικού αργού και καθώς η ΕΕ θα απαγορεύσει στις 5 Δεκεμβρίου τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία, η ρωγμή αυτή θα μπορούσε να γίνει σημαντική», υπογραμμίζει το CREA.

Πράγματι η Τουρκία έχει αυξήσει τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Και οι εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων από την Τουρκία προς τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά λιμάνια αυξήθηκαν κατά 85% στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου σε σύγκριση με την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, αναφέρεται στην έκθεση.

Το κέντρο έρευνας θεωρεί έτσι πως έχει «ουσιαστική σημασία» να εφαρμόσουν η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ένα πιο αυστηρό εμπάργκο, αρνούμενες τα πετρελαϊκά προϊόντα που προέρχονται από διυλιστήρια τα οποία δέχονται ρωσικό αργό.