Η Γαλλία τροφοδοτεί από σήμερα με φυσικό αέριο τη Γερμανία

Η Γαλλία τροφοδοτεί από σήμερα με φυσικό αέριο τη Γερμανία
Πέμπτη, 13/10/2022 - 12:05

Επισημοποιήθηκε η συμφωνία των Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς με στόχο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Την ώρα που το αέριο είναι περιζήτητο και η τιμή του αυξάνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, η Γαλλία ξεκίνησε σήμερα για πρώτη φορά να διοχετεύει αέριο απ' ευθείας στη Γερμανία, στα πλαίσια της ενεργειακής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ και προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση που προκαλεί η μείωση των ροών από τη Ρωσία το φετινό χειμώνα.

Ο γενικός διευθυντής της GRTgaz, Τιερί Τρουβέ, της εταιρείας που διαχειρίζεται το γαλλικό δίκτυο μεταφοράς αερίου, δήλωσε σχετικά: «Είναι κάτι ιστορικό, η πρώτη φορά που η Γαλλία θα παραδώσει αέριο απ' ευθείας στη Γερμανία. Μέχρι τώρα στέλναμε αέριο στη γείτονά μας μέσω του Βελγίου».

Οι πρώτες αποστολές αερίου στη Γερμανία άρχισαν στις 6 το πρωί σε ποσότητες 31 γιγαβατώρες (GWh)/ημέρα, ενώ το επίπεδο των αποστολών αυτών «θα επανεκτιμάται κάθε μέρα βάσει των συνθηκών του δικτύου» με μέγιστη ποσότητα ημερησίως τα 100 GWh.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν η Γαλλία να παραδώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε σε αντάλλαγμα να παράσχει, αν παραστεί ανάγκη, ηλεκτρικό στη γείτονά της, μιας και η παραγωγή των πυρηνικών σταθμών βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της.