Μακρόν για ενέργεια: Yπάρχουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας για την Ευρώπη

Μακρόν για ενέργεια: Yπάρχουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας για την Ευρώπη
Eurokinissi
Πέμπτη, 14/07/2022 - 17:46

Για «δύσκολο» και «σκληρό» φθινόπωρο, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε με την ευκαιρία της σημερινής εθνικής εορτής της Γαλλίας.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, τόνισε ότι χρησιμοποιεί την παροχή του φυσικού αερίου ως πολεμικό όπλο και εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα διακόψει πλήρως την παροχή του προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Σημείωσε ότι η Γαλλία είναι λιγότερο εκτεθειμένη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, την οποία, όπως ανέφερε, η χώρα του θα βοηθήσει. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας για την Ευρώπη, όπως η Νορβηγία, το Κατάρ, η Νιγηρία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Για το θέμα της ενέργειας ανέφερε ακόμη ότι στρατηγική του είναι η εξοικονόμηση και ότι προς τον σκοπό αυτό έχει ήδη δοθεί εντολή στις κρατικές υπηρεσίες να εφαρμόζουν προγράμματα μείωσης της κατανάλωσης. Ανέφερε επίσης ότι η εξοικονόμηση ενέργειας συνιστά συνολική ευθύνη όλων των Γάλλων πολιτών, συμβατή και προς τους στόχους που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε επίσης υπέρ της αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, η τιμή της οποίας, όπως είπε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές του φυσικού αερίου. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, λέγοντας πως είναι αναγκαία και απαραίτητη. Σχετικά με τα μέτρα που θα υιοθετηθούν στο εσωτερικό της Γαλλίας, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε καταρχήν σε μέτρα οικονομικής ενίσχυσης προς τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα τους.