Φόβοι για «καρδιακή προσβολή» της γερμανικής οικονομίας-Ανησυχία για την Ευρώπη

Φόβοι για «καρδιακή προσβολή» της γερμανικής οικονομίας-Ανησυχία για την Ευρώπη
Τρίτη, 12/07/2022 - 07:20

Για «πολιτικό εφιάλτη» έκανε λόγο ο γερμανός υπουργός Οικονομίας σε περίπτωση που διακοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο!

Σε ημερομηνία-κλειδί αναδεικνύεται η 21 Ιουλίου για το Βερολίνο, καθώς –παρά τις ρωσικές διαβεβαιώσεις- οι φόβοι ότι θα διακοπεί η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου λόγω μη επαναλειτουργίας του Nord Stream 1 είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτοί, αλλά και δικαιολογημένοι!

«Όλα είναι πιθανά, όλα μπορούν να συμβούν. Από το να ρέει και πάλι περισσότερο αέριο έως και το να σταματήσει εντελώς η ροή. Ειλικρινά, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και να εργαζόμαστε για το καλύτερο», διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ρ. Χάμπεκ, μη διστάζοντας να κάνει λόγο για «πολιτικό εφιάλτη»!

Το πλαίσιο το έδωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χημικών Βιομηχανιών (VCI), Κρίστιαν Κούλμαν, που μίλησε για κίνδυνο «καρδιακής προσβολής» της γερμανικής οικονομίας. Χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, η χώρα του θα έμενε χωρίς χημικά προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούνται στο 90% όλων των παραγωγικών διαδικασιών. Σε μια τέτοια περίπτωση, προειδοποίησε, η Γερμανία θα κινδύνευε από μια «κακή κρίση, οικονομικά και κοινωνικά», με τις συνέπειες για τους εργαζόμενους να είναι ιδιαίτερα σοβαρές!

Η δε υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, από την Ιαπωνία όπου περιοδεύει, διεμήνυσε πως δεν θα επιτρέψει να υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ των πλουσιότερων χωρών για τις ποσότητες του LNG!

Όλοι πλέον συμφωνούν πως σε περίπτωση που ο Nord Stream 1δεν ξανανοίξει στις 21 Ιουλίου, η Γερμανία θα εισέλθει σε ύφεση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευρωπαϊκή οικονομία και την πολιτική σταθερότητα στο Βερολίνο. Σκεφτείτε μόνο πως η Goldman Sachs θεωρεί πως με τη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου θα υπάρξει πάνω από 60% αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή! Το δε Βερολίνο θα αναγκαστεί να περικόψει ενέργεια από τις μονάδες στη βιομηχανία της σε ποσοστό άνω του 65%!!!

Το δε χειρότερο είναι πως έως τις 21 Ιουλίου τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρώπη δεν μοιάζουν ικανές να παρέμβουν ώστε να μην διακοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο!